Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova’da gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında, güncel uluslararası konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Rusya ile ABD arasındaki ikili ilişkilere dikkat çeken Zaharova, “ABD tarafıyla güvene dayalı temasları sürdürüyoruz. Amerikalıların bizi birçok konuda duyduğunu görüyoruz.” şeklinde ifadeler kullandı.
Zaharova, ABD’nin Ukrayna meselesini daha iyi anlamaya çalıştığını belirtirken, “Sunduğumuz bilgiler bazında belirli hususları, Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğine yönelik sunduğumuz argümanları daha iyi anlamaya başladılar. Tüm bunlar sabır ve zaman, olguların incelenmesine dayanan yaklaşımın dikkatli bir şekilde oluşturulmasını gerektiriyor. Mevcut ABD yönetiminin bu hedefe ulaşma konusunda kararlı olduğunu görüyoruz.” diye ekledi.
Bunun yanı sıra, Zaharova, Ukrayna krizi çözüm sürecinin henüz başında olduklarını ve yalnızca ilk adımların atıldığını ifade etti. Ayrıca, Rusya ile ABD arasında 18 Mart itibarıyla 30 gün boyunca enerji unsurlarına yönelik saldırıların durdurulmasına dair bir anlaşma yapıldığını dile getirerek, Ukrayna’nın bu anlaşmaya uymadığını ve bu süreçte Rus enerji altyapı unsurlarına saldırılar düzenlediğini aktardı. Zaharova, ileride Ukrayna ile ilgili yapılacak olası anlaşmaların uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekti.
“UKRAYNA’DA BARIŞ GÜCÜ, RUSYA İLE NATO’NUN ÇATIŞMASINA YOL AÇABİLİR”
Ukrayna krizine dair Avrupa ülkelerinin tutumunu değerlendiren Zaharova, İngiltere ve Fransa’nın Ukrayna’da barış gücünü konuşlandırma yönündeki çabalarının oldukça tehlikeli olduğunu belirtti. Zaharova, bu tür bir adımın, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.
“AB, GÜNEY KAFKASYA’YI KÜRESEL HİBRİT SAVAŞININ CEPHESİ OLARAK GÖRÜYOR”
Avrupa Birliği’nin (AB) Güney Kafkasya’ya yönelik politikalarını değerlendiren Zaharova, “AB, Güney Kafkasya’yı küresel hibrit savaşının cephesi olarak görüyor.” dedi. AB’nin Ermenistan’daki misyonunu genişletme niyetinin bölgeye istikrar getirmediğini, aksine gerginlik yaratmaya çalıştığını vurguladı. Bu durumun, Fransa’nın Rusya ile Ermenistan arasındaki ilişkileri zayıflatma çabalarıyla da ilgili olduğunu ekledi.
“ESTONYA KAYNAKLI RİSK VE TEHDİTLERE ORANTILI YANIT VERİLECEK”
Estonya’daki gelişmelere de değinen Zaharova, bu ülkenin yabancı gemilere karşı güç kullanmasına yönelik izni uluslararası hukuka, özellikle de Birleşmiş Milletlerin 1982 tarihli Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne aykırı bulduğunu belirtti. Zaharova, Rus gemilerine yönelik saldırılar olması halinde, Estonya’dan kaynaklanan risk ve tehditlere orantılı yanıt verileceğini açıkladı.
“BRÜKSEL, MOLDOVA’YI ÜS HALİNE DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYOR”
Zaharova, Batı’nın Moldova ile ilgili politikalarını da eleştirerek, “Brüksel, Moldova’yı, AB ve NATO’nun Rusya’ya karşı bir cephe ve Kiev yönetimine lojistik destek sağlayan bir üs haline dönüştürmek istiyor. Bu, Moldova’nın çatışmaya zorla sürüklenmesi anlamına geliyor.” dedi. Moldova Anayasa Mahkemesi’nin Gagauz Özerk Yeri’nin kendi savcısını belirleme hakkını iptal etme kararını ise, Moldova yönetiminin bölgenin özerklik statüsünü ortadan kaldırma çabası olarak değerlendirdi.