Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, AB başkentlerinde görevli olan büyükelçilerine Türkiye’ye karşı olan endişeleri gündeme getirmeleri için talimat verdi. Greek City Times tarafından yapılan habere göre, bu süreçte Yunanistan’ın geçmişte sergilediği esnekliğe dikkat çekilmekte ve ülkenin endişelerinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilmektedir. Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa savunma sanayisindeki etkisini sınırlamak amacıyla, üçüncü ülke katılımına ilişkin kuralları etkilemek için aktif olarak harekete geçtiği belirtiliyor.
AB’DE GÜNDEM: 27 MAYIS TARİHİ
Özellikle Polonya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sürecinde, 27 Mayıs 2024 tarihinde Genel İşler Konseyi toplantısında ‘Avrupa için Güvenlik Eylemi’ (SAFE) düzenlemesinin kabul edilmesi planlanmaktadır. Bu bağlamda Yunan diplomatlar, bu tarihten önce bir çıkmazın önlenmesi için geçerli bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulamaktadır. SAFE düzenlemesi üzerine yapılan müzakereler, Avrupa Komisyonu’nun üçüncü ülke katılımına ilişkin kararlar için nitelikli çoğunluk oylamasına geçilmesini öngören teklifi etrafında yoğunlaşmaktadır. Bu değişiklik, Türkiye gibi aday ülkelerden gelen şirketlerin AB ile yaptıkları anlaşmalarda Yunanistan’ın veto hakkını elinden alarak, ülkenin çıkarlarını tehlikeye sokma potansiyeline sahip.
- Bu durum, Yunanistan’ı ve müttefikliğini endişelendiren bir mesele olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, Yunanistan, özellikle AB dışındaki şirketlerin (örneğin, Piaggio Aerospace veya Baykar gibi) dahil olduğu ortak girişimlerde, oylama kararlarının oybirliği ile alınmaya devam edilmesini savunmaktadır.
MIÇOTAKİS: AB DEĞERLERİNİN ÖNEMİ
Greek City Times, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in yakın zamanda Berlin’de Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, yalnızca AB değerleriyle tam uyumlu ülkelerin bu tür işbirliklerine katılabilmesi gerektiğini belirterek Yunanistan’ın bu konudaki tutumunu göstermiştir.
HEDEFLENEN KÜÇÜLTME: İZİN VERİLEN ORAN %15
Buna ek olarak, Birleşik Krallık ile yürütülen müzakerelerin yakında karşılıklı anlaşmayla sonuçlanması beklenirken, Türkiye ile olan görüşmelerin daha uzun süreceği öngörülmektedir. Yunanistan, Fransa ile birlikte, AB savunma konsorsiyumlarına üçüncü ülke katılımına izin verilen oranın %35’ten %15’e düşürülmesini savunmaktadır; bu da AB kaynaklarının Avrupa içinde tutulmasını hedeflemektedir.
TÜRKİYE’NİN SAVUNMA ÜRETİMİ HEDEFİ
Öte yandan, habere göre Türkiye, savunma üretim kapasitesini güçlendirerek Avrupa’nın 800 milyar euro tutarındaki yeniden silahlanma girişiminden pay almak için rekabet etmeye hazırlanıyor. Bu bağlamda, Yunanistan’ın Türkiye’yi dengeleme çabaları, Türk savunma sanayisi üzerindeki etkinliği azaltma hedefi taşımaktadır.