“Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı”, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu karar çerçevesinde, tavuk yumurtalarında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kapsamında kilogram başına 50 sent karşılığı Türk lirası kesinti uygulanacak. Alınan karar, 26 Ekim 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek.
“Kuş gribi yumurta üretiminde ciddi kayıplara yol açmaktadır”
Et ve süt ürünlerine göre daha uygun fiyatlı bir protein kaynağı olan yumurtanın, Türkiye’de de tüm dünyada temel besin kaynaklarından biri olduğu belirtilmiştir. Açıklamada, yumurta arzının birçok ekonomik, çevresel ve biyolojik faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği ifade edilmiştir. Özellikle kuş gribi (avian influenza) salgınının yumurta üretiminde önemli kayıplara yol açtığı belirtilmiştir. 2024 yılının son çeyreğinde başlayan bölgesel kuş gribi salgını dolayısıyla azalan üretimle birlikte, Türkiye menşeli yumurtaya olan talebin artmasının yurt içindeki fiyatları yukarı yönlü etkilediği vurgulanmıştır.
“Bütün politika ve denetim araçlarına kararlılıkla başvurulacak”
Açıklama kapsamında, bazı ürünlerin ihracı sırasında bu ürünlerden alınacak bedeller ile ilgili kesintilerin DFİF kapsamında belirlendiği belirtilmiştir. Uluslararası piyasalarda yaşanan aşırı fiyat dalgalanmalarının, yurt içi fiyatlara da olumsuz yansıdığı ve tüketici refahını etkilediği ifade edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sofralık yumurta ihracatına ilişkin değerlendirmeleri de dikkate alındığında, dış talebin artmaya devam edeceği ve yaklaşan ramazan ayının etkisiyle, iç piyasada tüketici refahını etkilememek üzere arz yönlü sorunlar yaşanmaması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, sofralık yumurta ihracatında DFİF kapsamında kilogram başına 50 sent kesinti uygulanması gerektiği ifade edilmiştir. Bu düzenlemeyle ilgili olan ‘Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 9526 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’, 25 Şubat 2025 tarihli, 32824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Açıklamanın sonunda, gelecekte de güçlü bir işbirliği yapılarak gıda arzının ve güvenliğinin korunmasına yönelik çalışmaların devam edeceği, halkın gıdaya makul fiyatlarla erişiminin sağlanması ve gıda piyasalarında oluşabilecek spekülasyonların önlenmesi adına gereken her türlü önlemin alınacağı vurgulanmıştır. Bu bağlamda, ilgili görev ve yetki alanlarında bulunan bütün politika ve denetim araçlarına kararlılıkla başvurulacağı ifade edilmiştir.