Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından yayımlanan bildiriye göre, yurt dışında M çiçeğinin yeni bir varyantı olan Klad 1 virüsüyle enfekte olmuş bir birey tespit edildi. RKI’nin belirttiğine göre, Almanya’da bu virüs nedeniyle herhangi bir ölüm vakası rapor edilmedi.
RKI, şu an itibarıyla Almanya’daki Klad 1 virüsünün oluşturduğu bir tehdit öngörmediğini, ancak durumu titizlikle takip ettiklerini bildirdi. Klad 2b virüsünün Almanya’da Mayıs 2022’den bu yana mevcut olduğu biliniyor. Klad 1 varyantının Afrika dışındaki ilk vakası ise İsveç’te görüldü.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ
M çiçeği virüsü, enfekte hayvanlar, örneğin fareler ve sincaplar aracılığıyla ya da hasta bireylerle temasta geçiyor. Vücutta meydana gelen döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulunduğu giysileri, çarşafları veya havluları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas, virüsün bulaşma yolları arasında yer alıyor.
İLK BELİRTİLER
Virüsün ilk semptomları, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra belirmeye başlıyor. Genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar görülüyor.
ÖZEL BİR TEDAVİ YOK
Özelleşmiş bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi genellikle antiviral ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Hastaların çoğu, belirtileri hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde normale dönüyor.
İSİM DEĞİŞİMİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri dolayısıyla “mpox” olarak değiştirmişti. M çiçeği virüsü, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmişti.
AA