Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yaşanan artan sıcaklıklar, kalp ve damar hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olan Prof. Dr. Cengiz Köksal, bu sıcakların kalbin çalışma hızını iki katına çıkardığını ifade ederek, kalp hastalarının dikkat etmesi gereken hususlara değindi. Köksal, “Vücudun serinleyebilmesi için damarlar genişliyor ve terleme artıyor. Bunun sonucunda vücutta önemli bir su ve mineral kaybı yaşanıyor. Bu durum, tansiyon düşüklüğüne yol açarak kalbin aşırı çalışmasına sebep olabilir,” şeklinde uyarılarda bulundu.
YAZ AYLARINDA KALP RİSKİ ARTIYOR
Prof. Dr. Cengiz Köksal, yaz mevsiminde kalbin normalden daha fazla çalıştığını vurguluyor. “Vücudun serin kalabilmesi için damarlar genişliyor ve terleme artıyor. Bu süreçte su ve mineral kaybı yaşanıyor, bu da kalbin tansiyon düşüklüğünü telafi etmek amacıyla daha yoğun çalışmasına neden oluyor,” dedi. Özellikle kalp hastalığı tanısı almış kişiler, kalp ameliyatı geçirenler ve 70 yaş üstü bireyler yaz aylarında daha yüksek risk altında bulunuyor.
KALP HASTALARI NASIL ÖNLEM ALMALI?
Kalp hastalarının yaz aylarında sıvı tüketimlerine özellikle dikkat etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Köksal, “Günlük bol su tüketimi hayati bir öneme sahiptir. Stent takılan ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar için yeterli sıvı alımı, pıhtılaşma risklerini azaltır,” dedi. Alkol tüketiminden kesinlikle kaçınılması gerektiğini ifade eden Köksal, “Alkol damarları genişlettiğinden dolayı tansiyonun daha da düşmesine yol açabilir,” şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca, kalp yetmezliği olan hastaların yazın idrar söktürücü kullanımını doktor kontrolünde düzenlemeleri gerektiğinin altını çizdi, çünkü yaz aylarında terleme ile meydana gelen su ve tuz kaybı idrar söktürücüler aracılığıyla gereksiz sıvı kaybına yol açabilir.
SU TÜKETİMİ HAYAT KURTARIR
Prof. Dr. Köksal, kalp hastalarının yaz döneminde günlük su tüketimlerini artırmaları gerektiğini vurguladı. “İdeal su tüketimini anlayabilmenin en kolay yolu, kilo takibidir. Eğer kilo artışı oluyorsa, fazla sıvı alınıyor olabilir. Ancak yazın su alımını biraz artırmak genellikle faydalıdır,” diye belirtti. Sıcak hava koşullarında güneşe doğrudan maruz kalmanın ciddi riskler oluşturduğunu ifade eden Köksal, “Gün içerisinde özellikle 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak büyük önem taşımaktadır. Dışarı çıkmak zorunda kalan kalp hastalarının, şapka ve güneş gözlüğü kullanması gerekiyor; pamuklu ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir,” şeklinde tavsiyelerde bulundu.