1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yaşlılıkta Göz Sağlığı: Riskler ve Önlemler

Yaşlılıkta Göz Sağlığı: Riskler ve Önlemler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlanma süreci, göz sağlığında çeşitli bozulmalara yol açmakla birlikte, bu durum görme kaybı riskini artırmaktadır. Özellikle 60 yaş üzerindeki bireylerin %58’inde görme azlığı gözlemlenirken, 65 yaş ve üzerindeki üç kişiden birinin, görmeyi olumsuz etkileyen bir göz hastalığı ile karşılaşma riski bulunmaktadır. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Özlem Tök, ileri yaşlarda en sık karşılaşılan dört göz hastalığını inceleyerek, bu hastalıkların tedavi seçeneklerini aktarmaktadır. Prof. Dr. Tök, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile görme kaybının önlenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır.

“ZAMANLA UZAK VE YAKIN GÖRME ETKİLENİR”

Prof. Dr. Tök, kataraktın kötüleşme sürecinde göz merceğinin yaşlanmasıyla sertleşip bulanıklaşması sonucu sorgulandığını ifade ederek, “Katarakt başlangıçta renklerin soluk görünmesi ve kontrast duyarlılığının azalmasıyla kendini belli eder. Özellikle düşük ışık koşullarında görme güçleşir. Zamanla, hem uzak hem de yakın görme yetisi olumsuz etkilenir. Tedavi olarak, fakoemülsifikasyon yöntemiyle mercek cerrahi olarak çıkarılarak, hastaya uygun yapay mercekler yerleştirilir. Bu yapay mercekler, astigmatizmayı da düzeltebilir.” açıklamalarında bulunmuştur.

Katarakt tedavisi

“AĞIR GÖRME KAYBININ YÜZDE 80’İ ÖNLENEBİLİR”

Yaş ilerledikçe artan göz hastalıklarına karşı toplumsal farkındalık oluşturulmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Tök, “Tedavi yöntemleri ve önleyici tedbirlerle ağır görme kaybının %80’inin önlenebilir olduğunu belirtmektedir. Görmeyi korumanın en etkili yolu, düzenli takip, erken tanı ve uygun tedavidir.” demektedir.

DİYABET GÖZDE CİDDİ HASARLARA MI NEDEN OLUR?

Uzun süreli diyabetin gözde ciddi hasarların başlıca nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tök, “Diyabetik retinopati, retina damarlarında sıvı sızıntısı, kanama ve ödemle başlayarak, zamanla damar tıkanıklığı ve retina dekolmanı gibi daha ciddi sorunlar yaratabilir. Görme kaybının en yaygın sebebi olan makula ödemi, anti-VEGF enjeksiyonları veya steroid implantlarla tedavi edilmektedir. Duruma göre retina lazeri ya da vitrektomi ameliyatı da önerilmektedir.” ifadesini kullanmıştır.

Diyabetik retinopati tedavisi

“KURU VE YAŞ TİP OLMAK ÜZERE İKİ ŞEK

Yaşlılıkta Göz Sağlığı: Riskler ve Önlemler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!