1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Volkan Konak’ın Vefatı: Gizli Kalp Tehlikesi

Volkan Konak’ın Vefatı: Gizli Kalp Tehlikesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz müziğinin önde gelen sanatçılarından Volkan Konak (58), sahnede geçirdiği ani kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Bu trajik olay, altı ay önce Metin Arolat’ın (52) yine kalp krizi nedeniyle vefat etmesiyle birlikte “gizli kalp” hastalığının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, bu tür ani kalp krizi ölümlerinin çoğunlukla hastaların kalp rahatsızlıkları ile ilgili şikayetlerinin olmaması ya da bunların yeterince ciddiye alınmaması ile ilişkili olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Yurtdaş, gizli kalp hastalığının erken dönemde tanı konulmadığında ani kalp ölümüne yol açma riskinin yüzde 20 olduğunu ifade etti. Bu hastalık, gizli kalp rahatsızlığı olan her beş hastadan birinin, tanı konulmadığı için ani kalp ölümü ile karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu durum, özellikle hastaların kalp ile ilgili tipik belirtiler göstermemesi nedeniyle oldukça tehlikeli hale geliyor.

“GİZLİ KALPTE TİPİK HERHANGİ BİR KALP ŞİKAYETİ YAŞANMAZ”

Gizli kalp hastalığı, genellikle hastaların tipik kalp şikayetleri (örneğin göğüs ağrısı ve nefes darlığı) yaşamaması ile karakterizedir. Yurtdaş, hastaların yaşadıkları bazı belirtilerin kalp ile bağlantılı olmadığını düşünerek bunları önemsemediklerini, örneğin karın ağrısı, terleme, lokal el, kol veya çene ağrısı gibi belirtileri görmezden geldiğini ifade etti. Özellikle 40 yaşından itibaren gizli kalp hastalığına yakalanma riskinin artığını vurgulayan Yurtdaş, bu hastalığın tedavisinin ilk adımının tanı koymakla başladığını belirtti. Tanı konulmasının ardından hastaların genellikle koroner anjiyografi ile kalp damarlarının görüntülenmesi ve gerekirse balon ve stent kullanarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

thumbs_b_c_cd06b5535efe2a5ae326086b73e47553

“TETKİK VE TAHLİLLER SONUCUNDA BU HASTALIĞI TEŞHİS EDEBİLİRİZ”

Prof. Dr. Yurtdaş, ani kalp krizi sonrası ölüm ile kendini göstermeyen durumlarda kalp yetmezliği ya da ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkların zamanla ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Erken tanının burada son derece önemli olduğunu ifade eden uzman, “Erken tanı konulursa tedavi süreci de o kadar hızlı başlayabilir. Gizli kalp hastalığına yakalanma durumu, genetik faktörlerin yanı sıra, hastaların şikayetlerini hissetmemeleri veya tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlardan yaşadıkları ağrı hissetmemelerinden kaynaklanabilir.” şeklinde konuştu. Gizli kalp rahatsızlığının zamanında tespit edilmesi için düzenli doktor kontrollerinin önemini vurgul

Volkan Konak’ın Vefatı: Gizli Kalp Tehlikesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!