Modern yaşamın getirdiği yoğun tempo, bireylerin uyku süreleri ve uyku kaliteleri üzerinde olumsuz etkiler yaparken, uzamanlar uykunun sağlık üzerindeki kritik önemine dikkat çekmektedir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Alan, bilimsel araştırmaların, bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için günde en az 6 saat kaliteli uykunun şart olduğunu ortaya koyduğunu belirtmiştir. Bu durum, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan temel unsurlardan birini ifade etmektedir.
“ÖZELLİKLE 23.00-05.00 SAATLERİ ARASI UYUMAK ÇOK ÖNEMLİ”
Gece uykusunun özellikle 23.00-05.00 saatleri arasında salgılanan melatonin hormonu açısından kritik bir zaman dilimi olduğunu belirten Uzm. Dr. Alan, “Melatonin yalnızca uyku düzenleyici değil; aynı zamanda güçlü bir antioksidan ve bağışıklık sistemini destekleyen bir hormondur. Araştırmalar, melatonin düzeyinin düşük olduğu bireylerde meme, prostat ve kolorektal kanser gibi bazı kanser türlerinin görülme sıklığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.” şeklinde vurgulamıştır.
“UYKUSUZLUK, KRONİK STRES VE HASTALIKLARA KARŞI DAHA SAVUNMASIZ HALE GETİRİYOR”
Uzm. Dr. Murat Alan, yetersiz uykunun bağışıklık sisteminin işlevini zayıflattığını söyleyerek, “Yetersiz uyku, bağışıklık sisteminde yer alan T hücrelerinin aktivitesini azaltırken, inflamatuvar yanıtları artırarak vücudu kronik stres ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor. Vücudumuzun kanser hücreleriyle mücadele edebilmesi için sağlıklı bir bağışıklık sistemi gereklidir. Bu sistemin düzgün çalışabilmesi için ise uyku süresi kadar uykunun kalitesi de büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullanmıştır. Ayrıca, gece sık sık uyanmanın veya uykuya dalamamanın melatonin döngüsünü ve bağışıklık mekanizmasını olumsuz etkilediğine dikkat çekmiştir.
“VARDİYALI ÇALIŞANLAR UYKU DÜZENİNE DİKKAT ETMELİ”
Vardiyalı çalışanların uyku düzenlerinin bozulmaya daha yatkın olduğunu aktaran Uzm. Dr. Alan, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) uzun süreli gece vardiyası çalışmasını ‘muhtemel kanserojen’ sınıfına dahil ettiğini belirtmiştir. Bu durumun özellikle bayanlarda meme kanseri riskini artırdığına dair kanıtların mevcut olduğunu da sözlerine eklemiştir. Vardiyalı çalışanların uyku düzenlerine dikkat etmeleri ve mümkünse melatonin destekleri konusunda hekim kontrolünde planlama yapmaları gerektiğini ifade etmiştir.