Meltem Güneş – Tarım ve Orman Bakanlığı, eylül ayında Türkiye’deki tarımsal ürünlerin, %77’sinin (hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, patates ve soğan gibi) üretim planlaması sürecine dahil edilmesi için çalışmalara başladı. Gıda arz güvenliği açısından büyük öneme sahip olan bu üretim planları, bireysel üreticiler tarafından da benimsenmesini sağlamak amacıyla bakanlık, bilgilendirme ve eğitim stratejilerini hayata geçirmeye çabalamaktadır. Bu çerçevede, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, üretim planlaması ve desteklerin daha etkin bir şekilde uygulama imkânını sağlamak için köylerde bilgilendirme toplantıları düzenlemeye başladı. Bakanlık, bu toplantıları düzenli aralıklarla sürdürerek, tüm üreticilere ulaşmayı amaçlıyor.
Cuma toplantıları
Geçtiğimiz gün, 81 ilde toplamda yaklaşık 2,780 köyde gerçekleştirilen “Üretim Planlaması Cuma Toplantıları”na ziraat odaları ve tarımsal örgütlerin temsilcileri de katılım gösterdi. Toplantılarda, üreticilere ülkenin su sıkıntısı çektiği vurgulandı; aşırı ve hatalı su kullanımının doğurabileceği sorunlar ile su tasarrufu sağlayan sulama yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi konularında planlamanın nasıl yapılacağı ve planlama içerisindeki ürünler hakkında da bilgiler paylaşıldı.
Mevsimlik işçiler için kurs
Üreticilerin destekleme programlarından etkili bir şekilde yararlanabilmeleri amacıyla tarımsal krediler, sözleşmeli üretim, hibe programları, kullanılmayan arazilerin kiralanması, kayıtlılık ve tarımsal sayım konularında detaylı bilgiler verildi. Ayrıca, üreticilerin soruları yanıtlandı. Bakanlık, mevsimlik işçilerin özel eğitim eksikliğini gidermek için de gerekli adımları atacak. Su verimliliği seferberliği çerçevesinde eğitimlerin yaygınlaştırılması hedeflenirken, usta öğretici, eğitici ve nitelikli personel istihdamının artırılması da planlar arasında yer alıyor.