Yılmaz, sosyal medya platformundan yaptığı bir açıklamada, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu bünyesinde hazırlanan 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı‘nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandığını hatırlattı. Bu durum, stratejinin resmi olarak yürürlüğe girdiğinin bir göstergesi oldu.
Cevdet Yılmaz, bu eylem planının, coğrafi verilerin ulusal politika ve karar alma süreçlerindeki kritik rolünü güçlendirmek, aynı zamanda yerli ve milli teknoloji çözümleri ile dijital yönetim kapasitesini artırmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın öncülüğünde ve ilgili paydaş kurumların katkılarıyla hazırlandığını belirtti.
Bu plan çerçevesinde e-Devlet ile bütünleşik bir coğrafi bilgi sistemi kurmayı, karar destek sistemlerini güçlendirmeyi, yapay zeka ve büyük veri analitiğini coğrafi bilgi endüstrisine entegre etmeyi ve aynı zamanda afet yönetimi, tarım, enerji sektörlerinde coğrafi veriye dayalı stratejiler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, şunları dile getirdi:
“Bu kapsamda kamu, üniversite ve özel sektör işbirliklerini desteklemeye özel bir önem veriyoruz. Plan dâhilinde 5 ana amaç, 26 hedef ve 101 eylem belirlenmiştir. Bu sayede, coğrafi bilginin doğru, güvenilir, güncel ve standartlara uygun şekilde üretilmesi ve paylaşılması için somut adımlar atılmıştır. Türkiye’nin mekansal veri yönetiminde uluslararası düzeyde rekabet gücünü artıracak bu stratejinin hazırlanmasında emeği geçen tüm ilgili kişilere teşekkür ediyorum.”
Bu yeni strateji, ülkenin coğrafi veri yönetiminde yenilikçi bir yaklaşım geliştirmeyi ve uluslararası standartlarda bir rekabet gücü sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra, coğrafi bilgi sistemlerinin doğrudan vatandaşların günlük yaşamlarına entegre edilmesi, kamu hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak. Özellikle tarım ve enerji alanlarında atılan adımlar, sektörel verinin doğru bir şekilde yönetilmesi ile etkinlikle artırılacaktır.
Hedeflenen 5 ana amaç arasında, coğrafi verinin etkin kullanımı, veri kalitesinin artırılması, işbirliklerinin güçlendirilmesi ve ulusal bir coğrafi bilgi altyapısının oluşturulması yer alıyor. Böylelikle, coğrafi verilerin toplanması, işlenmesi ve paylaşıma yönelik standartların belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu tür hedeflerin gerçekleştirilmesi, Türkiye’nin dijitalleşme sürecine önemli katkılar sunmayı vaat ediyor.
Sonuç olarak, Türkiye 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı, ülkedeki coğrafi verinin sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi için önemli bir adım niteliği taşımaktadır. Bu strateji ile birlikte, Türkiye’nin mekânda verimlilik sağlama kapasitesinin artması beklenirken, dünya genelindeki rekabet gücünün de artırılması planlanmaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilecek olan işbirlikleri ve geliştirmeler, ülkenin dijital dönüşüm sürecine katkıda bulunacaktır.