Uçuş sırasında tıbbi müdahalelerin hayati önemi, Dr. TJ Trad’ın yaşadığı olayla bir kez daha gün yüzüne çıktı. Oklahomalı kardiyolog Dr. Trad, geçtiğimiz ay Uganda’dan dönerken bir yolcunun acil durumda kalmasıyla karşılaştı. Uçuş esnasında, göğüs ağrısından muzdarip bir yolcu, ter içerisinde Dr. Trad’a yaklaşarak “ölecek miyim?” diye sordu. Dr. Trad’ın cevabı ise içindeki cesareti yansıtarak “Bugün değil,” şeklinde oldu.
CNN’in haberine göre, Dr. Trad hemen hastanın kalp krizi geçirdiğinden şüphelendi. Uganda’da Cura for the World adlı kuruluşla gerçekleştirdiği tıbbi görev gezisinden dönerken, yanında hayat kurtarabilecek tıbbi ekipmanlar vardı. Bununla birlikte, geçmişte bir kalp krizi geçirdiği için cebinde taşımakta olduğu küçük bir elektrokardiyogram (EKG) cihazı da mevcuttu. Yaklaşık kredi kartı boyutundaki bu cihaz, yolcuya dair belirtileri değerlendirmede oldukça faydalı bir araç oldu.
29 Nisan’da KLM Hong Kong Amsterdam uçuşunun üçüncü saatinde yolcu, göğüs ağrısını 10 üzerinden 10 olarak tanımladı. Dr. Trad, aldığı tıbbi eğitim gereği çevresindeki yolcuları sakinleştirerek acil bir müdahale başladı. Uçağın içindeki koltukları kullanarak derme çatma bir acil durum odası kuran doktor, yolcuyu uçak yastıklarıyla destekleyerek yatırtmış ve kanın kalbe geri dönmesini sağlamak amaçlı ayaklarını yukarı kaldırmıştı.
Doktor ilk olarak hastanın kan şekeri seviyesini kontrol etti ve yaşanabilecek kan pıhtısı komplikasyonlarını eledi. Ardından Uganda’daki görevinden edindiği 12 derivasyonlu EKG’yi kullanarak hastanın durumu değerlendirdi. Hemen ardından, kalp krizin tedavisinde kullanılan beş ilacı hastaya uyguladı. Dr. Trad, kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek için cep boyutundaki kişisel EKG cihazını da kullandı. Geçen yıl kalp krizi geçiren bir doktor olarak, bu cihaza cüzdanında yer vermişti; böylece başka bir kalp krizi yaşamamak için hazırlıklıydı.
Dr. Trad, “Kalp krizinin en geç belirtilerinden biri ritim bozukluğudur. İnsanlar bu nedenle de hayatlarını kaybedebilir,” diyerek EKG’nin yolcunun durumunu izlemek açısından çok önemli olduğunu açıkladı. EKG ile yapılan değerlendirme, yolcunun kalp krizi geçirdiğini doğrulamakta ve takip eden üç saat içinde ritim bozukluğunun kontrol altında tutulmasını sağladı.
Beklenmeyen bir tesadüf sonucu, Dr. Trad’ın daha önce geçirdiği kalp krizi, 2024’teki Uganda tıbbi misyonuna katılmasına engel olmuştu. Ancak bu talihsiz durum, Dr. Trad’ı kurtardığı yolcu ile aynı uçağa bindiren bir telafi yolculuğuna çıkmaya yönlendirdi. Kendisi bu durumla ilgili olarak “Her şeyin bir nedeni olduğuna inanıyorum,” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Uçuş sırasında, pilot havayolu yer doktoruyla iletişim kurdu ve yolcunun durumunun acil bir iniş gerektirip gerektirmediğini sordu. Ancak Dr. Trad, hastanın Amsterdam’a ulaşacak kadar stabil olduğunu belirtti. Her 10 ila 15 dakikada bir yolaçının hayati değerlerini kontrol eden hemşirenin varlığı, durumu daha da güvenli hale getirdi. Dr. Trad, “Tunus’a inmiş olsaydık, onu kalp kateterizasyonuna götürmekten başka bir şey yapamazdık,” dedi.
Uçuşun son iki saati boyunca yolcunun durumu stabil kaldı. Uçak inişe geçerken, göğüs ağrısı tekrar başlasa da ek tedavi ile bu sorun çözülmüş oldu. Yolcunun eşi, CNN’e verdiği bir röportajda Dr. Trad ve bir hemşirenin “unutulmaz bir iş