1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Türkiye’nin Ekonomik Görünümü ve Enflasyon Verileri

Türkiye’nin Ekonomik Görünümü ve Enflasyon Verileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karahan, İstanbul’da yapılan EUROMETAL Çelik Günü etkinliği ve 10. Yassı Çelik İhracat ve Sanayicileri Derneği (YİSAD) Yassı Çelik Konferansı’nda “Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” konusunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda, küresel ticaret ile ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin son zamanlarda arttığına dikkat çekti. Karahan, bu belirsizliklerin, kapsamlı bir vergi paketinin büyüme ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini de değerlendirdi.

Karahan, ayrıca küresel finansal piyasalarda yaşanan oynaklıkların arttığını belirtti. Uzun vadeli tahvil faizleri üzerinde, resesyon beklentilerinin aşağı yönlü bir etki yarattığını ifade eden Karahan, emtia fiyatlarının son zamanlarda belirgin bir şekilde düştüğünü vurguladı. Bu durum, küresel piyasalardaki belirsizliklerle birleşerek ekonomik istikrarsızlıklara yol açma potansiyelini taşıyor.

Yurt içindeki iktisadi faaliyetlere değinen Karahan, talep kompozisyonunun 2024 yılı itibarıyla daha dengeli bir seyir izleyeceğine vurgu yaptı. Üretim göstergelerinin iktisadi faaliyette bir toparlanmaya işaret ettiğini dile getiren Karahan, “Yurt içi talep ılımlı seyretmekle birlikte bir miktar dirençlidir.” ifadesini kullandı. Ayrıca, cari işlemler açığının tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını belirterek, zayıf dış talebe rağmen Türkiye’nin ihracatta pazar payının arttığına dikkat çekti.

Karahan, altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı seyrettiğini ifade ederek, Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmelere vurgu yaptı. Enflasyon konusuna da değinen Karahan, enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini bildirdi. Özellikle mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonunda bir düşüşün belirginleşmesinin önemli olduğunu, başlangıçta enflasyon eğiliminde ilk çeyreğe özgü bir yükseliş olduğunu vurguladı.

Karahan, geçmiş dönemlere endeksleme eğilimi gösteren güçlü kalemlerin hizmet enflasyonunu yukarı çektiğine dikkat çekti. Ancak, maliyet artışlarının yavaşladığını ve enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu belirtti. Bu noktada, finansal piyasalardaki oynaklığın gözlemlendiğini, alınan tedbirler hakkında da önemli bilgiler paylaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan Para Politikası Kurulu Ara Toplantı kararında gecelik borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltildiğini, politika faizinin ise yüzde 42,5’te sabit tutulduğunu hatırlattı.

TCMB’nin Türk Lirası (TL) ve döviz likidite yönetimine ilişkin bilgilere de yer veren Karahan, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiklerini açıkladı. Özellikle, depo ihalelerinin vadelerinin uzatıldığını ve vadesi 91 güne kadar olan likidite senetlerinin ihraç edilmeye başlandığını ifade etti. Ayrıca TCMB’nin nezdinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine de başlandığını belirtti.

Türkiye’nin Ekonomik Görünümü ve Enflasyon Verileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!