Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OECD Bölgesel Kalkınma Politika Komitesi (RDPC) tarafından Polonya‘nın başkenti Varşova‘da düzenlenen “Dayanıklı Yerleşimler İçin Bölgesel Kalkınmayı Güçlendirme” başlıklı Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Bu etkinlikte Türkiye’nin artan üretim ve teknolojik kalkınma hedeflerine yönelik elde ettiği önemli ilerlemeler vurgulandı.
Kacır, Türkiye’nin sahip olduğu dinamik iş gücü, stratejik konumu ve güçlü sanayi altyapısıyla, Avrupa’nın küresel değer zincirleri içinde giderek daha önemli bir aktör haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin büyümeyi teşvik etmenin yanı sıra bölgesel eşitsizlikleri etkin bir şekilde ele alma kararlılığına dikkat çeken Kacır, kalkınma ajanslarının bu süreçte kilit bir rol üstlendiğini ifade etti. Bu kurumların, her bölgenin potansiyeli ve öncelikleriyle uyumlu ulusal sanayi ve inovasyon stratejilerini geliştirip hayata geçiren önemli bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.
Toplantının “Rekabet Gücünü Artırmak İçin Bölgesel Kalkınma Politikalarından Yararlanmak” oturumunda Kacır, Türkiye’nin Dijital Avrupa Programı‘na aktif katılımının ve oluşturduğu 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi (EDIH) aracılığıyla Türkiye’nin Avrupa dijital ekosistemiyle bütünleştiğini ifade etti. Bu merkezlerin, KOBİ‘ler ve kamu kurumları için teknoloji test imkanları, beceri geliştirme faaliyetleri ve inovasyon finansmanına erişim sağladığını belirterek, Türkiye’nin kapsayıcı ve dayanıklı bir dijital dönüşüm gerçekleştirme hedefine bağlılığını vurguladı.
Kacır, “Bölgelerde, Şehirlerde ve Kırsal Alanlarda Küresel Dönüşümlere Karşı Dirençlilik İnşası” oturumundaki konuşmasında, bölge kalkınma idaresi eylem planlarının tamamlandığını ve bu planların bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazandırmayı hedeflediğini belirtti. 2024-2028 dönemini kapsayan mevcut eylem planlarının 16 dönüştürücü program altında toplam 673 projeyi içerdiğini ve bu projelerin hayata geçirilmesi için yaklaşık 45 milyar dolar yatırım öngörüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın yerel kaynakları kullanarak her il için anlamlı değer üreten projelere yönlendirme hedefiyle geliştirildiğini dile getirdi.
Toplantılar sonrasında Polonya temaslarını değerlendiren Kacır, bakanlar toplantısındaki ana yaklaşımın yerel kalkınmanın, bölgesel kalkınmanın ulusal kalkınmadaki rolü ve bu konuda diğer ülkelerle deneyim paylaşımı olduğunu vurguladı. Bölgesel kalkınma politikalarının dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm başlıkları altında ele alındığını ifade etti. Kacır, bu alanlarda bölgeler arasındaki farklılıklara dikkat edilmesinin önemine işaret etti ve KOBİ’lerin dijital dönüşümde daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Yeşil dönüşümün, farklı bölgelerde farklı etkiler doğurduğuna dikkat çeken Kacır, bazı bölgelerde yüksek emisyon düzeyine sahip sektörlerin daha fazla ağırlığa sahip olduğunu belirtti. Bu çerçevede, yeşil dönüşüm sürecinin daha kapsayıcı bir yaklaşımla hayata geçirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Demografik dönüşümün, yaşlanan nüfus gerçeğiyle karşı karşıya kalındığını ancak bazı bölgelerde bunun daha hızlı yaşandığını ifade etti.
Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın liderliğinde, son 22 yıl içinde bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farklarını azaltmaya yönelik adımları katılımcı üye ülkelere aktardıklarını belirtti. 26 bölgede kalkınma ajanslarının, bölgesel