Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Uluslararası Arabuluculuk Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Arabuluculuk Çalıştayı’na katıldığı duyuruldu. Çalıştay, akademisyenlerin yanı sıra Dışişleri Bakanlığının ilgili birimlerinden yetkililerin, üniversitelerden akademisyenlerin ve düşünce kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Fidan, çalıştayda arabuluculuk faaliyetlerine dair yürütülen çalışmalar ve gelecekteki vizyon hakkında bir konuşma yaptı. Türkiye’nin uluslararası alandaki “özgün rolünü” vurgulayan Bakan Fidan, ihtilafların barışçıl çözümü konusundaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Bu bağlamda, çalıştayda Türkiye’nin mevcut uluslararası barış arabuluculuğu konumu tüm boyutlarıyla ele alındı ve gelecekteki olası yönelimleri değerlendirildi.
Oturumlar sırasında Türkiye’nin arabuluculuk disiplininde teori ile uygulama arasındaki etkileşimin yanı sıra, akademi dünyası ve resmi kurumlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımlar değerlendirildi. Ayrıca, Türkiye’nin geçmiş ve mevcut somut arabuluculuk faaliyetleri ile uluslararası kuruluşlardaki tematik çalışmaları da kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Çalıştayda, Türkiye’nin arabuluculuk alanındaki “özgün nitelikleri” ve ilerleyen süreçlerde arabuluculuk rolünün hangi alanlarda daha etkin olabileceği gibi meseleler tartışıldı. Bunun yanı sıra güçlü veya geliştirilmeye açık yönler de değerlendirildi.
TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI BARIŞ ARABULUCULUĞU FAALİYETLERİ
Türkiye’nin arabuluculuk vizyonu, yakın coğrafyada güvenlik risklerinin azalacağı ve refahın artacağı bir ortam sağlamak amacıyla dışa doğru genişleyen farklı havzalarda sürdürülebilir istikrar ve barış zeminini oluşturma amacına dayanıyor. Bu bağlamda, diplomasi ve diyalogun çatışma ve savaşa karşı en etkili araçlar olduğu anlayışı benimsenmektedir.
Türkiye, uluslararası düzlemde artan ağırlık ve görünürlüğü ile barış arabuluculuğu alanında destek aranan ve saygınlık kazanan bir aktör haline geldi. İhtilafların çözümünde uluslararası barış arabuluculuğu yönteminin en önemli araçlardan biri olduğunu dikkate alarak, Türkiye bu alandaki farkındalığı ve kapasiteyi artırma çalışmalarında öncü rol üstlenmektedir.
Türkiye, aynı zamanda Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çerçevesindeki girişimlerde eş başkanlık rolü ve düzenlediği “Arabuluculuk Konferansları ve Arabuluculuk Sertifika Programları” ile bu konudaki etkisini pekiştiriyor. Ayrıca, önleyici diplomasi ve arabuluculuğa verdiği önem doğrultusunda geniş coğrafyalarda pek çok arabuluculuk girişimine öncülük etmektedir.
Bakanımız @HakanFidan, Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Uluslararası Arabuluculuk Genel Müdürlüğü tarafından akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen Arabuluculuk Çalıştayı’na hitap etti. pic.twitter.com/leLjDosGgU
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) November 28, 2024