2024 yılına yönelik TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Hasan Mandal Kacır, Türkiye’nin bilim ve inovasyon temelli kalkınma sürecindeki konumunu pekiştirmek amacıyla yeni adımlar atıldığını ifade etti. Kacır, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçiliği teşvik eden performanslarının değerlendirilmesinde önemli bir referans olarak bu endeksi görmekte olduklarını belirtti. Özellikle günümüz dünyasında bilgi üretiminin ve inovasyonun stratejik bir güç olduğuna vurgu yaparak, ülkelerin refah seviyeleri ile rekabet güçlerinin bilimsel bilgi üretme becerileriyle doğrudan ilgili olduğunu vurguladı.
TÜBİTAK Destekleri: TÜBİTAK’ın 2024 yılı hedefleri çerçevesinde Türkiye’nin bilimsel yayın sayısının 2021 yılında 9 binden 49 bine çıkardığını söyleyen Kacır, bunun sonucunda Türkiye’nin dünya sıralamasında 22. sıradan 14. sıraya yükseldiğini açıkladı. Bu süreçte bütün kesimlerin TÜBİTAK desteklerine erişiminin sağlandığını, kamu, sanayi ve bilim insanlarına verilen desteklerin 17 milyar liraya ulaşarak 9,5 katına çıktığını belirtti.
TÜBİTAK BİGG: Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilikte öncü bir konumda olmasına yönelik atılan başka bir adım ise, günümüzde 22 yıllık bir süreçte teknoparkların sayısının 2’den 106’ya yükselmiş olmasıdır. Kacır, bu teknoparkların yapay zeka, siber güvenlik ve yeşil teknolojiler gibi birçok alandaki girişimlerle dolu olduğunu belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK BİGG programı aracılığıyla 2 bin 490 teknoloji girişiminin desteklendiğini ifade etti.
Önemli Referans: 2012 yılından bu yana düzenlenen girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi, Türkiye’de akademik çalışmaların girişimcilik ekosystemi ile entegrasyonunu ve sağladıkları ekonomik katkıyı gösteren önemli bir referans haline gelmiştir. Değerlendirme sürecine 197 üniversite dahil edilerek, 323 kurumun katkısıyla 50’nin üzerinde öğretim üyesinin yer aldığı yoğun bir çalışma gerçekleştirildi.
Güçlü Zemin: Bu endeks, üniversiteler arası yapıcı rekabeti teşvik ederek, girişimcilik ekosistemi ile üniversite-sanayi iş birliğini derinleştiren güçlü bir zemin sağlamaktadır. Değerlendirme sürecinin dört boyutta, 23 göstergeye göre yapıldığını ve üniversitelerin bilimsel, teknolojik araştırma yetkinliği gibi kriterlere göre puanlandığını belirtti.
Derin Teknoloji: Kacır, gelecekte üniversitelerin bilim ve inovasyon temelli kalkınmada daha etkin olmasını sağlayacak projelere odaklanacaklarını dile getirdi. Yapay zeka, sağlık teknolojileri ve çip gibi yüksek teknoloji alanlarına yönelmelerinin, bu alanlarda patentlerin ticarileştirilmesi için yeni uygulamalar başlatacaklarını söyledi.
Stratejik Aktörler: Üniversitelerde girişimci bir nesil yetiştirmek üzere çalışacaklarını ve bu bağlamda akademisyenlerin AR-GE çıktılarının ürünleşmesi için teknoloji transfer mekanizmalarını güçlendireceklerini vurgulayan Kacır, üniversitelerin stratejik aktörler olarak konumlarını daha da güçlendireceğini belirtti.
2024 Endeks Sonuçları: 2024 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçları ise sıralamada ODTÜ birinci, İTÜ ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi üçüncü, Sabancı Üniversitesi dördüncü, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi beşinci, Özyeğin Üniversitesi altıncı, Koç Üniversitesi yedinci, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü sekizinci, Boğaziçi Üniversitesi dokuzuncu ve Bahçeşehir Üniversitesi onuncu sırada yer almıştır. Bu sonuç