Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı perspektifinde ulaştırma sektöründe önemli dönüşümler gerçekleştirdiklerini ve bu transformasyonları devam ettireceklerini dile getirdi. Bakan Uraloğlu, “Bakanlık olarak son 23 yılda ulaştırma ve iletişim alanına yaklaşık 290 milyar dolar yatırım yaptık. Ülkemizin her bir köşesine ulaşmayı amaçladık.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Bab-ı Ali Toplantıları‘ndaki konuşmasında etkinliğin önemine vurgu yaparak burada bulunmanın kendisini memnun ettiğini ifade etti. Küreselleşen dünyada ulaştırma koridorları ve transit taşımacılığın ekonomik kalkınmanın, küresel ticaretin ve ülkeler arası işbirliğinin önemli bir omurgası olduğunu belirten Uraloğlu, günümüzde ticaretin hızlandığını ve sınırların aşıldığını söyledi.
Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında doğal bir köprü görevi gördüğünü aktaran Uraloğlu, “Sadece 4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye ulaşabiliyoruz, bu ülkelerdeki Gayri Safi Milli Hasıla yaklaşık 51 trilyon dolar ve yıllık ticaret hacmi ise 25 trilyon dolar olarak öne çıkmakta.” dedi. Tarih boyunca uluslararası ticaretin önemli bir parçası olan Avrupa ve Asya arasındaki bağlantının günümüzdeki orta koridor ile sürdüğünü ifade eden Uraloğlu, Kalkınma Yolu gibi alternatif uluslararası koridorlarla ülkenin jeopolitik ve ekonomik gücünü artırmaya çalıştıklarını belirtti.
Uraloğlu, orta koridorun geliştirilmesi için hayata geçirilen projeler arasında Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Aydın-Denizli Otoyolu, İstanbul Havalimanı ve Filyos Limanı projelerini sıraladı. Bu projelerin, Türkiye’nin ulaşım altyapısını güçlendirdiğini savundu.
Uraloğlu, 30 Ekim 2017’de açılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Asya ile Avrupa arasında demiryolu taşımacılığındaki rolüne değinerek, Zengezur Koridoru projeleriyle Türkiye’nin Hazar Denizi’ne doğrudan bağlanacağı bilgisini verdi. Ayrıca, Kalkınma Yolu projesinin, Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yüklerin Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşınması hedefi taşıdığını belirtti.
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Siyaset demek, ülke için eser üretmek, millete hizmet etmek demektir.” sözlerine atıf yaparak bu anlayışla çalıştıklarını belirtti. Ulaşımdaki karayolu çalışmaları hakkında bilgi veren Uraloğlu, 2002 yılında 6.101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun bugün 29.730 kilometreye ulaştığını, o zaman sadece 6 il’in bölünmüş yol ile bağlı olduğunu, bugün ise bu sayının 77‘ye çıktığını ifade etti.
Uraloğlu, otoyol, köprü, viyadük yapımında yapılan çalışmalar ve bunun etkilerine dair katılımcıları bilgilendirdi. “Tüm bu projeleri, milletimizin verdiği yetki ve vergilerle gerçekleştirdik. Bu hizmetleri kimseye başa kakma lüksümüz yok.” dedi. Yatırımlar ve mega