Bayraktar, düzenlenen “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji arz güvenliği sağlarken dışa bağımlılığı azaltmak adına atılan adımları vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iklim değişikliği ile ilgili olarak açıkladığı Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda birçok iddialı projenin hayata geçirildiğini ifade etti. Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Son 23 yılda, rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü sıfırdan 35 bin megavatın üzerine çıkardık. Rüzgar ve güneş enerjisi, ülkemizdeki tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılama noktasına geldi. Yenilenebilir enerji, artık sistemimizin istisnai bir kaynağı değil, temel taşlarından biri haline geldi.” dedi.
Bakan Bayraktar, Milli Enerji ve Maden Politikasının uygulanmasıyla, yakıt anlamında dışa bağımlılığın azaltıldığını ve bu santrallerin kurulumunda kullanılan ekipmanların Türkiye’de üretilmesinin sağlandığını belirtti. Güneş ve rüzgar enerjisinde bir hedef belirlediklerini kaydeden Bayraktar, “Rüzgar ve güneş kurulu gücünü 2035 yılına kadar 120 bin megavata çıkarma hedefimizi tüm dünyaya ilan ettiniz. Biz de bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza hız verdik.” dedi.
“GÜNEŞ VE RÜZGARDA HEDEF 120 BİN MEGAVAT”
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli çerçevesinde, güneş ve rüzgar enerjileri için yatırımcılara kapasite tahsisi yapıldığını ve yerli ekipmanın kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini belirten Bayraktar, “Böylelikle rüzgar santrallerindeki türbinleri, kuleleri ve kanatları, güneş santrallerindeki panelleri yerlileştirerek, bu alandaki cari açığı da düşürmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar, geçtiğimiz yıl rüzgar ve güneş enerjisinde rekor seviyede kurulu güç devreye alındığını belirtti. “Açılışını gerçekleştireceğimiz rüzgar ve güneş santrallerinin toplam kurulu gücü 6 bin 818 megavat ile bir rekor kırıyoruz. Bu yıl, inşallah bu rakamın üzerine çıkacak ve yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız.” dedi. 2035 yılına kadar her yıl, en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları ile bu hedefe ulaşmayı planladıklarını duyurdu.
YEKA İLE 3 YIL İÇİNDE 2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK
Bu yıl yeniden tasarlanan YEKA modeliyle, ocak ve şubat aylarında 11 bölgede toplam 2 bin megavatlık kurulu güce sahip projeler için düzenlenen yarışmaların büyük bir ilgi gördüğünü vurgulayan Bayraktar, “Bu yarışmalarda teklifler taban fiyata indikten sonra, 2 bin megavat için toplamda 220 milyon dolarlık katkı bedeli ödendi.” dedi. Bu projelerin, önümüzdeki 3 yıl içinde 2 milyar dolarlık bir yatırım getireceğini açıkladı.
Bu kapsamda, yaklaşık 2 milyon 300 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılamayı ve yıllık 540 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını önlemeyi hedeflediklerini belirtti. “Bu yıl bitmeden ekimde güneş, kasımda da rüzgar projelerinden oluşan 2 bin megavatlık yeni bir YEKA yarışması yapmayı planlıyoruz.” ifadeleriyle konuşmasına devam etti.
“KOMŞULARLA YEŞİL ENER