Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, deniz turizminin artışıyla Türkiye’nin hem yerli hem de yabancı yatlar için önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini belirtti.
Teknelerin barındırılması ve bağlama ihtiyacının karşılanması için gerekli altyapı çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerini vurgulayan Uraloğlu, son zamanlarda yat turizmine yönelik ilginin arttığını ifade etti.
Türkiye’nin coğrafi konumu, iklimi ve yatların seyir yollarında bulunması dolayısıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Uraloğlu, yat turizmindeki yükselişle birlikte teknelere hizmet verecek alanların çoğalması gerektiğine dikkati çekti. Kıyı şehirlerinde yer alan çeşitli deniz araçlarının bağlama ve barınma sorunlarının çözülmesi adına gerekli projelerin hayata geçirilmesi için bakanlık olarak tüm destekleri sunduklarını aktardı.
“Yat limanı kapasitesini 25 bin 38’e ulaştırdık”
Bakan Uraloğlu, denizcilik alanında yapılan yatırımlara da değinerek, “Bir denizcinin evladı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve liderliği sayesinde denizcilik sektöründe önemli ilerlemeler kaydettik. 2002’de 41 olan yat limanı sayısını, en son açılan 330 yat kapasiteli İzmir Yeni Foça Yat Limanı ile 63’e çıkardık. 2002’de 8 bin 500 olan yat limanı kapasitesini, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla yüzde 194 oranında arttırarak 25 bin 38’e yükselttik. Halihazırda yapımı süren ve planladığımız projelerle, yat limanı sayımızı 74’e, tekne bağlama kapasitemizi ise 29 bin 29’a çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde bilgi verdi.
Muğla’da Dalaman ve Datça, Antalya’da Gazipaşa ve Demre, İstanbul’da Haliç ve Tekirdağ’da Tekirdağ Yat Limanı gibi toplam kapasitesi 2 bin 291 tekne olan yerlerde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Uraloğlu, “İzmir’de Şifne, Çeşmealtı ve Şakran, Mersin’de Aydıncık, Çanakkale’de ise Lapseki yat limanlarının toplam yat limanı kapasitesini 1700 daha artırma hedefiyle planlamalarını sürdürdüğünü” söyledi.