Yılmaz, Özbekistan ziyaretinde, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen Türk İş Dünyası Buluşması’na katıldı. Bu program, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yer alan bir otelde gerçekleştirildi. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, özellikle Avrasya coğrafyasındaki Türk iş insanlarının işbirlikleri aracılığıyla Türkiye’nin bölgesel diplomatik ve ekonomik etkisini arttırdığını dile getirdi. Özbekistan’ın ise, Türkiye ile olan tarihi ve kültürel bağlarının yanı sıra stratejik ortaklık vizyonu doğrultusunda özel bir konumda bulunduğunu vurguladı.
Özbekistan’ın 2024 yılı itibarıyla 115 milyar dolarlık gayrisafi yurt içi hasılaya ulaşacağını ve yüzde 6,5 oranında büyüme beklediğini, aynı zamanda kişi başı milli gelirinin 3 bin 93 dolara çıkacağını belirten Yılmaz, “2024 yılı itibarıyla Türkiye, yaklaşık 1900 işletme ile Çin ve Rusya’dan sonra ülkede en fazla firma bulunduran üçüncü ülke konumuna gelmiştir. Özbekistan’da faaliyet gösteren Türk firmaları, her geçen yıl yatırımlarını arttırarak tekstil, gıda, inşaat, enerji, sağlık ve eğitim gibi pek çok sektörde aktif üretim yapmaktadır ve istihdam oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını ifade ederek, siyasi, ticari, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkilerin daha da derinleştiğini söyledi. Özellikle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, Tercihli Ticaret Anlaşması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması gibi mekanizmaların, bu ilişkilerin ahdi ve kurumsal temellerini güçlendirdiğini vurguladı.
Bu anlaşmalar sayesinde, Türkiye-Özbekistan iş birliğinin sadece ticaret ile sınırlı kalmadığını, eğitimden savunma alanlarına kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını belirten Yılmaz, şu bilgileri aktardı: “Özbekistan, 2024 yılı itibarıyla Türkiye ile 3,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacaktır. Bu hacmin öncelikle 5 milyar dolara, orta vadede ise 10 milyar dolara yükseltilmesine yönelik liderlerimizin hedefleri bulunmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik büyüklük göz önüne alındığında, bu hedeflere ulaşmak çok da zor görünmüyor. Geçen yıl Türkiye ekonomisi, 1,3 trilyon dolarin üstünde bir hacme ulaştı. Dolayısıyla, bu hedeflerin kısa sürede gerçekleştirilebileceğine inancım tam.”
Türk müteahhitlik firmalarının, Özbekistan’da bugüne dek yaklaşık 7,7 milyar dolar değerinde projeler üstlendiğini belirten Yılmaz, bu projelerin kara yolu, demir yolu, hava alanı, kamu binaları ve sanayi tesisleri gibi önemli altyapı projelerini kapsadığını ifade etti. Bu projeler, Türk mühendisliğinin ve iş dünyasının güvenilirliğini yansıtan önemli örneklerden oluşmaktadır. Özbekistan’ın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine verdikleri destek ve yürürlükte bulunan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesi için atılan adımların, ticareti serbestleştirmeye yönelik olumlu etkiler yaratacağına da dikkat çekti.
“KALKINMA HAMLESİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Yılmaz, DTİK Özbekistan Türk İş Dünyası Buluşması’nın, Türk iş insanlarını bir araya getiren ve ortak akıl geliştirilen bir platform olduğunu belirtti. Ayrıca, Özbekistan’da faaliyet gösteren Türk girişimcilerin, hem Türkiye’nin hem de Özbekistan’ın ekonomik vizyonuna önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Türk iş insanlarının, Özbekistan’da sanayinin gelişimi ve çeşitli sektörlerde istihdam ürettiğini, şehirlerin ekonomik görünümünü ve altyapısını güçlendirdiğini söyleyerek, kamu ile özel sektör iş birliğini geliştirerek, Özbekistan’daki kalkınma hamlesine katkı sunmaya