Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Nukaga ile birlikte Japonya Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirdiği görüşmede, Tokyo’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Türkiye ile Japonya arasında tarihi ve köklü bir ilişki bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, Sultan Abdülhamid Han ve Japon İmparatoru Meiji döneminde başlayan Türk-Japon dostluğunun günümüzde de artarak devam ettiğini vurguladı.
Kurtulmuş, iki ülkenin de deprem kuşağında yer almasından dolayı, karşılıklı yardımlarla Türk ve Japon halklarının birbirine daha da yaklaştığını belirtti. Özellikle, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Japon halkının arama kurtarma faaliyetlerine destek vererek yardımda bulunduğunu, bu nedenle de Japonya’ya şükranlarını sundu.
Japonya Veliaht Prensi Akishino nun Aralık 2022’de Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan‘ı ziyaretinin Türkiye-Japonya ilişkilerini daha ileriye taşıyacak önemli bir adım olduğunu söyleyen Kurtulmuş, bu ziyaretin Türk kamuoyunda ve uluslararası çevrelerde de olumlu karşılandığını gözlemlediklerini dile getirdi.
Stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerin her alanda daha ileriye gitmesini arzuladıklarını belirten Kurtulmuş, Japonya’ya olan bu ziyaretinin hükümetler arası güçlü iş birliğinin, parlamentolar arasında da sürdürülmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiye ile Japonya arasında 2013 yılından bu yana devam eden stratejik ortaklığın, ekonomik ortaklık anlaşması ile desteklenmesi gerektiğini vurgulayan TBMM Başkanı, bu adımın ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.
Kurtulmuş, enerji, turizm, eğitim, doğal afetlerle mücadele ve savunma sanayi gibi alanlarda iş birliğinin geliştirilebileceğini, ayrıca üçüncü ülkelerle ortak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin eğitim faaliyetlerine başlamasını beklediklerini ekledi.
Dünya sisteminin yeni bir döneme girdiğini ve çok kutuplu bir dünya sisteminin kurulmakta olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu yeni dönemde Japonya’nın Asya’nın en doğusunda, Türkiye’nin de Avrupa’nın en doğusunda güçlü merkezler olarak öne çıkacağını belirtti. İki ülkenin bu güçlü merkezleri temsil ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, ilişkilerin daha da yakınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye olarak 2019 yılından bu yana Asya’ya büyük önem verdiklerini ifade eden Kurtulmuş, ‘yeniden Asya’ adını verdikleri diplomasi atağının tüm Asya ülkeleri ile yakın temas kurmayı hedeflediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Endonezya, Malezya ve Pakistan’ı kapsayan ziyaretinin ardından, TBMM heyeti ile Japonya’ya yapılan ziyaretin Türkiye’nin Asya’ya yaklaşımını somut bir şekilde gösterdiğini aktardı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Asya ülkeleri ile her zaman en iyi ilişkileri geliştirerek, barışçıl bir dünya yaratma konusunda katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.
TEMSLİCİLER MECLİSİ GENEL KURULU’NDA MİLLETVEKİLLERİNİ SELAMLADI
Görüşmenin ardından Japonya Temsilciler Meclisi Genel Kurul Salonu’na ziyaret gerçekleştiren TBMM Başkanı Kurtulmuş’a, Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Nukaga, parlamentonun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kurtulmuş, TBMM heyetiyle birlikte Genel Kurul çalışmalarını locadan takip ederek, milletvekillerini selamladı.
Ayrıca, Japonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ichiro Aisawa, TBMM Başkanı Kurtulmuş