Ankara’da düzenlenen Japonya Milli Günü resepsiyonu, Türkiye-Japonya ilişkilerinin derinliğini ve önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Resepsiyona katılanlar arasında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Bülent Arınç ve Japonya Büyükelçisi Katsumata Takahiko yer aldı. Etkinlik, Türkiye ve Japonya’nın milli marşlarının okunmasıyla başladı, bu da iki ülkenin dostluk ve müttefiklik ilişkilerine vurgu yaptı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı konuşmada Türkiye ile Japonya’nın coğrafi olarak Asya’nın farklı ucunda yer alsalar da duygusal ve kültürel olarak çok yakın iki dost ülke olduğunu belirtti. İki ülkenin, 2013’te stratejik ortaklık seviyesine yükselttikleri ilişkilerinin, karşılıklı güven ve dostluk üzerine inşa edildiğini vurguladı. Bolat, ticaret, bilim, teknoloji, enerji ve afet yönetimi gibi birçok alanda iş birliği yapmanın önemine değindi.
‘TÜRKİYE-JAPONYA ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 2024 İTİBARİYLE 5,5 MİLYAR DOLAR OLMUŞTUR’
Bakan Bolat, Türkiye ve Japonya arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 3.8 milyar dolar seviyesinde olduğunu, 2024 itibarıyla ise 5.5 milyar dolara yaklaşmasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Türk Hava Yolları’nın (THY) sefer sayılarını artırmasının yanı sıra Japon havayolu firması All Nippon Airways’in İstanbul seferlerine başlaması, iki ülke arasındaki dostluğu artıran başka bir adımdır. Türkiye’deki 257 Japon şirketinin 3.1 milyar dolarlık yatırımı, Japonya’nın Türkiye’ye olan güvenini ve uzun vadeli iş birliği vizyonunu ortaya koymaktadır. Japonya’nın yurt dışındaki doğrudan yatırımlarının toplam büyüklüğünün 2 trilyon doları aştığı düşünüldüğünde, Türkiye’nin bu yatırımlardan daha büyük bir pay alması gerektiği mesajını verdi.
‘EXPO KAPSAMINDA TÜRKİYE’NİN MİLLİ GÜNÜ 23 NİSAN 2025 OLARAK BELİRLENDİ’
Bakan Bolat, Japon firmaları ile Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’daki başarılı müteahhitlik projelerine değinerek, gelecekte Ukrayna ve Suriye’nin yeniden inşası sürecinde de iş birliği yapma niyetinde olduklarını belirtti. Bu bağlamda, “Hayatlarımız İçin Geleceğin Toplumunu Tasarlamak” temasıyla düzenlenecek EXPO etkinliğinde Türkiye, 900 metrekarelik bir pavilyon ile yer alacak. Türkiye, EXPO’ya ‘Heyday of Civilizations’ (Medeniyetlerin Altın Çağı) teması ile katılacak. Bu tema, Anadolu’nun farklı kültürlerin ve medeniyetlerin buluşma noktası olduğunu vurgulamaktadır. Göbeklitepe’den Selçuklu, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar birçok kadim medeniyetin mirası sergilenecektir.
EXPO kapsamında Türkiye’nin milli günü, 23 Nisan 2025 olarak belirlenmiştir. Bu tarih, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması sebebiyle özel bir anlam taşımaktadır. Türk ve Japon çocukların bir araya gelerek geleceği birlikte tasarlamaları, bu etkinliğin ruhuna son derece uygun bir mesaj oluşturacaktır. Bolat, Türk ve Japon ilişkilerinin tarihi bağlar üzerine inşa edildiğini ve bu ilişkilerin dostluk ve güven çerçevesinde daha derin bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiğini ifade etti. Gelecek odaklı stratejilerinin ise politik ve kültürel bağları, ekonomik ve ticari alanlara yaygınlaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.