Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-İtalya arasında gerçekleştirilen 10.000’inci Ro-Ro seferi töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Trieste Limanı’na uğurlanan Ephesus Seaways gemisi üzerinden konuşan Uraloğlu, Türkiye’nin tarihsel süreçte, coğrafi ve kültürel olarak Asya, Avrupa ve Afrika’nın kesişim noktası olduğunu belirtti.
“ULUSLARARASI DENİZCİLİĞİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYORUZ”
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın kontrolünün Türkiye için stratejik önemine dikkat çekerek, Akdeniz ve Karadeniz havzalarındaki ülkelerin deniz ulaşımında Türkiye’nin kilit bir rol oynadığını söyledi. Uraloğlu, tüm ulaşım modlarını düşündüğünde Türkiye’nin uluslararası denizciliğin geleceğini şekillendirmekte olduğunu vurguladı. Havacılığın da 4 saatlik uçuş mesafesinde 67 ülkeyi kapsadığını ileten Uraloğlu, 1,5 milyar insana ve 51 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasılaya atıfta bulundu.
Denizcilik alanında, Türkiye’nin Anadolu üzerinden Orta Koridor’a açılarak üç denizden Avrupa’ya uzanan stratejik önemi gözler önüne serildi. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye’nin jeopolitik gücüyle denizciliği şekillendirdiğini ifade etti.
“İLK 10’DAKİ YERİMİZİ ALMAK İÇİN DURMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ”
2024 yılında dünya yük taşımacılığının yüzde 88’inin deniz yolları ile gerçekleşeceğini ve küresel deniz ticaretinin %2,4 artarak 12,6 milyar tona ulaşacağını aktaran Uraloğlu, bu rakamların denizciliğin küresel ticaretteki önemini bir kez daha açığa çıkardığını belirtti. 2002 yılında 8,9 milyon DWT kapasiteye sahip Türk filomuzun, 2024 yılı itibarıyla 52,9 milyon tona ulaşarak, dünya sıralamasında 11. sıraya yükseleceği öngörülüyor.
“LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 443 ARTMIŞTIR”
Bakan Uraloğlu, ülkemizin dış ticaret taşımalarının %86’sının deniz yoluyla gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 2002’den itibaren limanlarda elleçlenen yük miktarının %180, konteyner miktarının ise %443 arttığını belirtti. 2024’te limanlara elleçlenen yük miktarının 532 milyon ton, konteyner sayısının ise 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı.
Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’deki konteyner limanlarının dünya genelinde en iyi 100 liman arasında yer aldığını ifade eden Uraloğlu, 2025 yılının Ocak-Nisan döneminde elleçlenen yük miktarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 artarak 181 milyon 904 bin 970 tona ulaşacağını kaydetti.
“RO-RO TAŞIMACILIĞI KOMBİNE TAŞIMACILIĞIN EN İŞLEVSEL TÜRLERİNDEN”
Ro-Ro taşımacılığını, kombine taşımacılığın en işlevsel türlerinden biri olarak nitelendiren Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun bu taşımacılık türünü avantajlı hale getirdiğini belirtti. Avrupa, Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin elverişli coğrafi yapısı, Ro-Ro taşımacılığını hem Türkiye’de hem de Avrupa’da cazip kılmakta.
“YENİ HATLARDA VEYA K