Türkiye ve Irak arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO), 1’inci dönem toplantısını gerçekleştirdi. Bu önemli toplantıya Türkiye’nin Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakanı Atir el-Greyri iştirak etti. Toplantıda konuşan Bakan Bolat, imzalanan 1’inci dönem JETCO protokolünün, iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerin yanı sıra karşılıklı yatırımların gelişmesi ve Kalkınma Yolu Projesi çerçevesinde yapıcı müzakerelerin ve mutabakatların bir yansıması olduğuna dikkat çekti. Bakan Bolat, “Türkiye, Irak’ın Avrupa ve Batı’ya açılan kapısıdır. Irak ise Türkiye’nin Orta Doğu ve Körfez’e açılan kapısıdır. Geçen yıl itibariyle Irak’a 12,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İkili ticaret hacmimiz, Irak’ın yaptığı ihracatla birlikte 20 milyar dolara ulaştı. Bu yıl Nisan ayında Cumhurbaşkanımızın Bağdat ziyaretinde, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefi ise 30 milyar dolar olarak belirlenmişti” dedi.
“Türkiye Irak’ın Avrupa ve Batı’ya açılan kapısıdır, Irak’ta Türkiye’mizin Orta Doğu ve Körfez’e açılan kapısıdır”
JETCO toplantısının sonuçlarının son derece verimli olduğunu kaydeden Bakan Bolat, “JETCO mekanizmasının ilk toplantısını özel sektör firmalarımızın da etkin katılımlarıyla gerçekleştirmiş olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz. İmzaladığımız 1’inci dönem JETCO protokolü, ikili ticari ilişkiler ve karşılıklı yatırımlar için önemlidir. Türkiye ile Irak arasında büyük bir ticaret hacmi bulunmaktadır. Ticaret alanında Irak, Türkiye’nin 3’üncü büyük ortağı konumundadır. İthalatta ise Irak, Türkiye’nin 2’inci büyük ortağıdır. Son 10 yılda Irak’a gerçekleştirdiğimiz ihracat, toplam ihracatımızın %5’ini aşmıştır. Geçtiğimiz yıl 12,8 milyar dolar ihracat yaptık. İkili ticaret hacmimiz Irak’ın yaptığı ihracat ile 20 milyar dolara yükselmiştir. Nisan ayındaki Cumhurbaşkanımızın Bağdat ziyareti sırasında belirlenen ticaret hacmi hedefi 30 milyar dolardır” şeklinde konuştu.
Bakan Bolat ayrıca, müteahhitlik açısından da Irak’ın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, “Irak, bugüne kadar 35 milyar dolar değerinde üstlenilen 1,111 proje ile Türkiye’nin dünyada en fazla proje üstlendiği 3’üncü ülke konumundadır. Gelecek dönemde Irak’ta alt yapı ve üst yapı kapsamında önemli projelerin gündeme gelmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.
Toplantı, öğleden sonra “İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı” şeklinde devam etti. Bu aşamada, iki ülkenin alanında önde gelen firmaları bir araya gelerek, mevcut faaliyetler ve gelecek planları konusunda ayrıntılı değerlendirmelerde bulundular. İş dünyasının temsilcileri, uluslararası ticaretin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu ve ortak projelerin hayata geçirilmesi için stratejiler üzerinde duruldu.