Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen ‘Enerji Dönüşümü- Yenilebilir Enerji 2035 Lansmanı’ toplantısına katıldı. Etkinlikte yatırımcılarla bir araya gelen Bakan Bayraktar, “Türkiye, günlük 1 milyon varil petrol talebine sahip bir ülke, bu nedenle daha çok yol katedeceğiz. 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla, Mart ayı gelmeden 9,1 milyar metreküp günlük gaz üretmeyi umuyoruz. Böylece 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendi kaynaklarımızla karşılayabileceğiz” dedi.
‘ENERJİDE TÜRKİYE SON 20 YILDA ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER YAŞADI’
Bakan Bayraktar, “Türkiye enerji ithalatı sorununu çözme yolunda önemli adımlar attığında, güçlü bir ekonomiye sahip olacak. GOP toplantılarında bulunuyoruz ve bundan sonraki süreçte ana gündemimiz iklim değişikliğiyle mücadele olacak. İhracat yaparken ürünlerinizin karbon etkilerini göz önünde bulundurmanız şart. Bu hedeflere ulaşırken çok katmanlı politikalar geliştiriyoruz. Üç ana kural öne çıkıyor; birincisi reform süreçleri, ikincisi ise kaynak çeşitliliği. Türkiye enerjide farklı tedarik kaynaklarını sağlamalı. Ayrıca konuşmanın başında belirttiğim gibi dijitalleşme, enerji sektörümüzde çok önemli bir yer tutmaya başladı. 2002 yılından bu yana AK Parti iktidarında, enerji sektöründe önemli değişimler gerçekleştirdik. Türkiye, 2002 yılında 30 bin megawatt olan enerji üretimini, şu anda 114 bin megawatta çıkarmış durumda. Özel sektör payı da yüzde 20’lerden yüzde 80’lere yükseldi. Bu dönemde Türkiye’ye enerji alanında 100 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirilmiştir. Bu oldukça büyük bir başarı hikayesidir” şeklinde konuştu.
‘DAHA GİDECEK YOLUMUZ VAR’
Türkiye’nin enerji sektöründeki ilerlemelerine dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Günümüzde elektrik piyasamız Avrupa Birliği standartlarını karşılıyor. Isı ve jeotermal kanunları ile küçük modüler reaktörler için hukuki düzenlemeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Daha maliyet hesaplamalı bir fiyatlandırma modeline geçiş hedefimiz var. Akıllı şebekeler ve sayaçlar gibi dijital teknolojiler kullanarak talep tarafını yönetmemiz gerekiyor. Siber güvenlik, çalışma alanlarımızdan biri olacak, bu amaçla önemli bir çalıştay gerçekleştirdik ve önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz. Altyapıda önemli yatırımlar yaptık; 2016’dan sonra, Türkiye doğalgazın yarısını sıvılaştırılmış gaz olarak temin edebilir hale geldi. Arz güvenliğini sağlamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji, yerli kaynaklar, doğalgaz ve petrol üretimi, nükleer enerji, enerji verimliliği ile hidrojen ve yeni teknolojiler gibi beş öncelikli alan belirledik. Türkiye’nin günlük 1 milyon varil petrol talebi karşısında daha kat edecek çok yolu var” dedi.
‘TÜRKİYE, BÖLGE KAYNAKLARINI HIZLA EKONOMİYE KAZANDIRMALI’
Bakan Bayraktar, “2025 yılının ilk çeyreğinde 9,1 milyar metreküp günlük gaz üretimini planlıyoruz. Böylece 4 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını kendi kaynaklarımızla karşılayabileceğiz. Bu Cuma günü, Somali’de 13 Reis gemimizi karşılayacağız ve orada petrol arama çalışmaları başlatacağız. Milli petrol şirketlerimiz ve özel sektörle iş birlikleri kurarak, bu yapıyı daha esnek ve dinamik hale getirmek istiyoruz. 2024-2030 yıllarını kapsayan ‘Enerji Verimliliği Planı’mızı duyurmuştuk ve bu kapsamda 20 milyar dolar kamu ve özel sektörden yatırım planlıyoruz. Yenilenebilir enerji hedeflerimizi belirledik ve temiz bir baz yüküne ihtiyacımız var. Güçlü bir altyapıya sahip olmak şart. TEYAŞ, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, Eti Maden ve EYAŞ gibi beş şirketin 2023 yılı ciroları 50 milyar dolara ulaşacak. Bu şirketleri modern bir anlayışla yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte Türkiye, bölgesinde enerji merkezi olma hedefine daha fazla yaklaşacaktır. 2024 yılı içinde yüzer güneş enerjisi santrallerinin hukuki altyapısını oluşturduk ve önemli yetkiler aldık. Türkiye’nin bölge kaynaklarını hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırması gerekiyor. 2024 Eylül itibarıyla ulaştığımız noktada yüzde 59’luk bir kurulu güç mevcut. Yakıt açısından dışa bağımlılığı azaltırken, aynı zamanda yerli sanayimizi de desteklemeliyiz. YEK ve YEKA projeleri bu doğrultuda önem taşımaktadır. 2014’te sadece 27 imalatçı varken, bu sayı son 10 yılda yaklaşık 500’e yükseldi. Kamulaştırma süreçlerini hızlandırabilirsek, hedeflediğimiz değişiklikleri gerçekleştirebiliriz. Yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi adına gerekli adımları atacağız” diye ekledi.
‘75 BİN KİLOMETRELİK İLETİM ŞEBEKEMİZ VAR’
Bakan Bayraktar, “Türkiye’nin geleceği için büyük hedefler belirledik. Hedeflerimizden biri, Türkiye’nin daha modern ve yeşil bir enerji şebekesine sahip olması. Mevcut duruma göre, dünyadaki en büyük şebekelerden birine sahibiz. 75 bin kilometrelik bir iletim ağına ve 800’den fazla trafo merkezine sahibiz ve Türkiye’nin komşularıyla da entegre bir kapasitesi var” şeklinde bilgilendirmede bulundu. (DHA)