IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık kongreleri çerçevesinde Avrupa ekonomilerine dair bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
AA muhabirinin Türkiye ekonomisiyle ilgili yönelttiği soru üzerine Kammer, “Son bir yıl içerisinde Türkiye’deki politikaların değişiminden oldukça olumlu sonuçlar aldık.” şeklinde yanıt verdi.
Politika değişikliklerinin, kriz riskine karşı kırılganlığın önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Kammer, enflasyonun da hızla düşüşe geçtiğini ifade etti. Bu durumların, yapılan politikaların başarıyla sonuçlandığının iki önemli göstergesi olduğunu belirtti.
Enflasyonla ilgili mücadelenin henüz sonuçlanmadığını belirten Kammer, “Bu, sıkı para politikalarının devam ettirilmesi gerektiği ve sıkı para politikasını gevşetmek için henüz erken olduğu anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
Kammer, gelir politikalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’de enflasyonla ilişkili sorunların geçmişteki enflasyon verilerine dayanarak yapılan asgari ücret artışlarından kaynaklandığını dile getirdi.
Asgari ücret müzakerelerinin artık yıllık bir dönemle sınırlı kalması ve ileriye dönük bir perspektifle ele alınması gerektiğini vurgulayan Kammer, bu yaklaşımın bu tür önlemlerin ikinci aşama etkilerini azaltabileceğini ifade etti.
Kammer ayrıca, daha kapsamlı mali düzenlemelerin uygulanabileceğini belirterek, “Mali düzenlemeler, enflasyonla başa çıkmada faydalı olacaktır ve bu düzenlemelerin güvenilirliğini artırır.” dedi.
Alfred Kammer, “Genel değerlendirmem ilk olarak Türkiye’deki ekonomi ekibinin başarılı bir performans sergilediğidir. Bu çabaların sürdürülmesi ve politikaların devam ettirilmesi gerekiyor. Türkiye halkı için zorlu bir dönemden geçildiği ve politika yapıcılar için de çetin bir süreç olduğu aşikar, ancak kriz riskini azaltmak ve enflasyonu kontrol altına almak için bu adımlar kaçınılmaz.” dedi.