Geçtiğimiz günlerde Sakarya’nın Sapanca ilçesinde gerçekleştirilen “Uluslararası Ekonomi Zirvesi” kapsamında, “AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?” temalı bir panel düzenlendi. panelde konuşan Dağlıoğlu, Türkiye’nin son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde pek çok alanda bölgesel bir üs haline geldiğini belirtti. Türkiye, üretim, Ar-Ge, lojistik ve bölgesel yönetim gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Özellikle son 20 yıl boyunca sağlanan politik istikrar sayesinde, kamu-özel iş birliği programları aracılığıyla enerji, sağlık, eğitim ve dijital altyapıya yoğun yatırımlar yapıldığını kaydetti. Dağlıoğlu’nun ifadeleriyle, geçmişte Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü olarak tanımlanan Türkiye, bugün dünyaya açılan bir kapı haline gelmiştir.
“Türkiye, 270 milyar dolardan fazla yatırım çekti”
Dağlıoğlu, Türkiye’nin Avrupa ile olan Gümrük Birliği’nin avantajlarından yararlandığını, aynı zamanda 27 ülke ile serbest ticaret anlaşması olduğunu ve başka üç ülke ile de anlaşmaların yolda olduğunu dile getirdi. Böylece Türkiye, iç pazarının yanı sıra 1 milyarlık nüfusa erişim sağlayan bir ülke konumundadır. Yetenek, yetkinlik ve iş gücünün firmanın önemli girdileri olduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, Türkiye’nin çevresindeki ülkelerle kıyaslandığında genç bir nüfusa sahip olduğunu belirtti. “2003 yılından bu yana, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki dönemde, Türkiye’ye 270 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Bunun yaklaşık %70’i Avrupa’dan geldi” diyen Dağlıoğlu, bu durumun Avrupa ile Türkiye ekonomilerinin ne kadar entegre olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.
“Yatırımlar karşılıklı olduğunda daha kıymetli”
Dağlıoğlu, Türkiye’nin ihracat seviyesinin 22 yıl önce 30 milyar dolar iken, günümüzde bunun 260 milyar doları geçtiğini ifade etti. Ekonomi büyüklüğünün o zamanki yaklaşık 200 milyar dolardan, şu anda 1,3 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla düzeyine ulaştığını belirten Dağlıoğlu, “Yatırımlar karşılıklı olduğunda daha kıymetli hale gelebiliyor” değerlendirmesini yaptı. Ayrıca Türkiye’nin güçlü sanayi altyapısını ve özellikle enerji, gıda teknolojileri gibi sektörlerdeki potansiyelini ön plana çıkardı.
“Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesi ve genişletilmesi gerekiyor”
Panelde yer alan Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı ve Alman-Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, Türkiye’deki şirketlerde yüksek bir iyimserlik olduğunu belirtti. Türkiye’nin genç nüfusunun altını çizen Wulff, “Almanya ve Türkiye’nin NATO’ya üyeliği, işbirliğini daha da güçlendirebilir” dedi. Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun önemli olduğunu vurgulayan Wulff, bu konu üzerine yıllardır tartışmaların sürdüğünü hatırlattı. Vize sorunlarına da dikkat çeken Wulff, bu durumun Avrupa’ya ulaşımda büyük sorunlar yarattığını ifade etti.
“5 yılda içinde Avrupa’ya 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık”
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper ise, Sabancı’nın son 5 yılda Avrupa ülkelerine 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını belirtti. Faaliyet gösterdikleri enerji ve ileri malzeme alanlarında Avrupa’nın ihtiyaçlarını karşılamak için yatırımlar yapmayı planladıklarını ifade eden Alper, “Amacımız, hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın büyüme alanlarına hizmet eden yatırımlar gerçekleştirmek” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatmak için döviz getirmenin önemine vurgu yaptı.
Dış Ekonomik İ