Antalya Diplomasi Forumu kapsamında, “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” başlıklı oturumda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, küresel ekonominin geçirdiği kırılgan dönem ile Türkiye’nin bu süreçteki konumunu ele aldı. Küresel ekonominin yüksek belirsizlik ve volatilite içinde bulunduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin bu zorluklara karşı daha dayanıklı bir yapıda olduğunu ifade etti. Ayrıca, dış ticaret, enerji dönüşümü, yapay zeka ve savunma sanayi gibi alanlarda yürütülen reformları detaylandırdı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre, küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) oranında %7’lik bir azalma beklenirken, Şimşek, ticaret savaşları, korumacılık ve jeopolitik gerilimlerin küresel üretimi zorladığını belirtti. Çin’in küresel imalatı domine ettiğini, Avrupa, ABD ve Japonya’nın ise güç kaybettiğini ifade etti.
İHRACAT YERİNE İÇ TALEP ÖN PLANDA
Türkiye’nin büyüme modelinin ihracata dayanmadığını belirten Şimşek, geçmişte net ihracatın büyümeye katkı sağlamaktansa sınırlayıcı bir unsur oluşturduğunu ifade etti. Türkiye ekonomisinin temel gücünün iç talep ve yatırımlarda olduğunu vurgulayan Bakan, bu sebeple ülkenin küresel ticaretteki daralmaya karşı daha az kırılgan olduğu görüşünü savundu. İhracatın %62’sinin serbest ticaret anlaşması olan ülkelerle yapıldığını belirten Şimşek, bu ülkeler arasında Avrupa Birliği’nin öne çıktığını ve ilişkilerin sürdüğü sürece ihracatın önemli bir kısmının korunacağını dile getirdi. Ayrıca, bölgesel entegrasyonun önemine yönelik vurguları da dikkat çekti: “Komşunla yükselir, onunla düşersin. Türkiye barışçıl ve istikrarlı bir bölge istiyor, çünkü bu bizim çıkarımıza” dedi.
ENERJİ VE LOJİSTİKTE YENİ KORİDORLAR
Orta koridorun bir parçası olan Türkiye’nin, Irak’tan Londra ve Pekin’e uzanacak yeni kalkınma koridoru hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, bu projelerin maliyet etkin ve etkili lojistik çözümler sunduğunu ifade etti. “Bağlantı çok önemli. Biz barışa, güvenliğe ve refaha yatırım yapıyoruz çünkü bundan kazanç sağlıyoruz” dedi.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE NET MESAJ
Enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını tekrar eden Şimşek, “Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık. Güçlü siyasi destek var, kararlıyız” şeklinde konuştu. Kısa vadeli piyasa dalgalanmalarının beklentileri bozabileceğini ancak dezenflasyon sürecinin devam edeceğini vurguladı. Kurda yaşanan zayıflamanın petrol fiyatlarındaki düşüşle dengelenebileceğini ifade eden Bakan, mali tarafta ise bütçe disiplininin korunacağını ve kamu borcunun GSYİH’ye oranla %25 seviyesinde olduğunu belirtti.
YÜKSEK BORÇ VE YAŞLANAN DÜNYA
Küresel borçların son 25 yılda %100’den fazla arttığını aktaran Bakan Şimşek, uzun vadeli yüksek faizlerin ülkeleri zorlayabileceğini söyledi. Türkiye’nin toplam borçluluğunun, dünya ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının altında kaldığını vurguladı. Ayrıca, dünya genelinde yaşlanan nüfusa da değinerek, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve kadın istihdamını artıracak reformlarla bu avantajın sürdürülebileceğini aktardı.
SAVUNMADA VE YAPAY ZEKADA YÜKSELEN GÜÇ
Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerlilik oranının %80’e ulaştığını söyleyen Bakan