1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Türkiye Dünya Makarna Günü’nü Kutladı!

Türkiye Dünya Makarna Günü’nü Kutladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ile Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği ortak bir basın bildirisi ile “25 Ekim Dünya Makarna Günü”nü kutladı.

Türk makarna sektörünün 1997 yılından bu yana Uluslararası Makarna Örgütü (IPO) tarafından kutlanan bu özel günde, söz konusu üç kuruluş, Türkiye’nin global makarna üretimindeki hedeflerini paylaştı.

Açıklamada görüşleri yer alan Ahmet Tiryakioğlu, IPO’nun 2022 verilerine dayanarak, Türkiye’nin dünya makarna ticaretindeki payının miktar olarak yüzde 24,9’a yükseldiğini ifade etti. Tiryakioğlu, 2022 yılında 5 milyon ton olan global makarna ticaretinde İtalya’nın yüzde 40 oranında pay aldığını ve Türkiye’nin yaklaşık 1,25 milyon ton ihracatla ikinci sırada yer aldığını aktardı.

Tiryakioğlu’nun ifadelerine göre, “Dünya genelinde 2014’teki payımız tonaj olarak yüzde 17,9 iken, 2022’de bu oran yüzde 24,9’a ulaştı. Hububattan üretilen ürünler açısından en köklü mutfağa sahip olan Türkiye, makarnacılık alanında uluslararası düzeyde markalar üretmektedir. Türkiye genelinde yapılan yatırımlar, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlarken, her yıl iç ve dış ticaret hacmi ile yaklaşık 2 milyar dolarlık ekonomik değer yaratmaktadır. Bu yılın 9 ayında toplam 720 milyon dolar tutarında makarna ihracatı gerçekleştirdik. Orta fiyatların düşmesine rağmen, değer bazında yüzde 6,4 oranında bir artış sağladık. 1970 yılında 13 ton ile başlayan makarna ihracatımız, bu yıl sonunda 1,5 milyon tona ulaşacak ve bu da global pazardaki payımızın yüzde 30’lara yaklaşacağı anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, Türkiye’deki makarna sektörü için faaliyet gösteren 25 fabrikanın toplam üretim kapasitesinin 3 milyon ton olduğunu belirtti.

Göymen, Türkiye’nin yıllık ortalama 2 milyon ton makarna ürettiğini vurgulayarak, “Toplam üretimin üçte biri kadar bir kısmı olan 750 bin ton yurt içinde tüketilmektedir. Türkiye’de bir bireyin yıllık makarna tüketimi 8,5 kilogram civarındayken, İtalya’da bu rakam 23 kilogram düzeyindedir. Makarnanın besleyici ve doyurucu olması, tek başına bir yemek olarak tüketilebilmesi, pişirilmesinin kolay olması, çeşitli olması, ekonomik oluşu ve uzun süre saklanabilmesi, dünya çapında makarna tüketimini her yıl artırmakta. Bu sektördeki ticari potansiyeli gören Türk firmaları, yatırımlarını ve teknolojilerini yenileyerek kapasitelerini önemli ölçüde artırmaktadır. Makarna fabrikalarımız, coğrafi olarak durum buğdayının yetişme yerleri olan Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Gaziantep ise dünya çapında önemli bir üretim merkezi olup, Türkiye’nin toplam kapasitesinin yüzde 53’üne ev sahipliği yapmaktadır.” şeklinde ekledi.

Yüksek üretim kapasitesi ve mükemmel kalite anlayışı sayesinde Türkiye’nin dünya genelinde makarna alanında öne çıktığını belirten Göymen, mevcut talebe bağlı olarak makarna üretim kapasitesinin 1 milyon tonluk kısmının kullanılmadığını da vurguladı.

Göymen, “Potansiyelimizi yeni pazarlara açarak Türkiye’nin marka kimliğini güçlendirmek istiyoruz. 1997 yılında kurucu üyesi olduğumuz IPO aracılığıyla bu özel günü zafere kavuşturduk. Dünya Makarna Günü’nü, Türk makarna sanayicileri olarak İstanbul’da 2025’te üçüncü kez kutlama hazırlıkları içindeyiz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“İhracatta miktar ve markalaşmaya eşit şekilde dikkat etmeliyiz”

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı, Türk makarna sektörünün ihracat alanında sanayicilerle birlikte tüm paydaşların yıllar süren çabasıyla önemli başarılar elde ettiğini ve Türkiye’nin dünya makarna pazarındaki önemli konumunu vurguladı.

Uysallı, “Ülkemiz durum buğdayının anavatanıdır, bu nedenle oldukça şanslı bir sektörüz. Sahip olduğumuz ham madde ve ileri teknoloji ile donatılmış sanayi tesisleri sayesinde dünya makarna ticaretindeki payımızı daha da arttırma potansiyeline sahipiz. Bu potansiyeli harekete geçirmek amacıyla ‘Türk Makarnası’ imajını güçlendirip, katma değerli ihracatı artırmalıyız. İhracatımızda miktar ve markalaşmaya eşit seviyede önem vererek, markalaşmaya odaklanmak suretiyle dünya makarna pazarından daha fazla pay alabilir ve sektörün gelişimine, ülke ekonomimize daha fazla katkı sağlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

Uysallı, Türkiye’nin bugün gıda güvenliği açısından, dünya çapında en etkili ülkelerden biri olan Japonya’ya makarna ihraç ettiğini belirterek, “Dünyanın her yerindeki makarna talebini, uygun fiyat ve kalite aralığında karşılamayı tercih ediyoruz.” dedi.

Uysallı, “Dünya genelinde talebe göre kalite standartları üretmeliyiz. Ayrıca dünyanın en özel coğrafyasında, kaliteli makarnalık buğdayı üretebiliyorken, Japonya gibi örnekler ile Türk makarnasını hak ettiği başarıya ulaştırmak için gücümüz var.” şeklinde ifadelerini sonlandırdı.

Türkiye Dünya Makarna Günü’nü Kutladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!