Türkiye ve Cezayir arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen Türkiye-Cezayir İş ve Yatırım Forumu, İstanbul’da önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cezayir’in Ankara Büyükelçisi Ammar Bellani, Cezayir-Türk İş ve Yatırım Forumu Başkanı Mohammed İbrir, Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar ve diğer davetliler yer aldı. Bakan Bolat, Türkiye’de ağırladıkları 175 Cezayirli iş insanı nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bakan Bolat, Türkiye ve Cezayir’in dost ve kardeş ülkeler olduğunu belirtirken, Türkiye’nin Afrika’ya açılan kapısının Cezayir olduğunu vurguladı. Aynı şekilde, Cezayir’in de Türkiye için Avrasya coğrafyasına açılan önemli bir kapı olduğuna dikkat çekti. Bolat, iki ülke arasındaki köklü tarihi ve sosyal-kültürel bağların yanı sıra güçlü ekonomik ilişkilerin, her iki tarafı daha sıkı bir şekilde birbirine bağladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılı Kasım ayında Cezayir’e yaptığı tarihi ziyareti hatırlatarak, bu ziyaret sırasında çok sayıda anlaşma imzalandığını aktardı. Ayrıca, 2021 yılında yüksek düzeyde stratejik konsey toplantıları kurulmasının kararlaştırıldığını da sözlerine ekledi.
Bolat, geçen Temmuz ayında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un 9 bakanıyla birlikte Türkiye’ye yaptığı ziyaretin önemine değindi ve Haziran ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Ticaret Bakanlığı’nın 55. Uluslararası Cezayir Fuarı’na katıldığını hatırlattı. İki ülke liderleri ve hükümetleri arasındaki yakın ilişkilerin esasen mevcut ticaret ve yatırımları güçlendirmek için yapıldığını belirtti.
Bakan Bolat, Türkiye’nin son 22 yıl içerisinde kaydettiği ekonomik başarıların da altını çizdi. Ülkemizin milli geliri 230 milyar dolardan 1,2 trilyon dolara çıkarak beş kat arttı. Kişi başına düşen milli gelir ise bu dönemde 3 bin 600 dolardan 13 bin 300 dolara yükseldi. Ayrıca, mal ihracatının 36 milyar dolardan 262 milyar dolara, hizmet ihracatının ise 14 milyar dolardan 112 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin ise 600 milyar dolara yaklaştığını ve bu başarıların reformlar ve doğru politikalar sayesinde elde edildiğini vurguladı.
Bakan Bolat, Afrika’daki ticaretin 7 kat artarak 5 milyar dolardan 35 milyar dolara çıktığını belirtti. Cezayir’in Afrika’daki ikinci büyük dış ticaret ortağı olduğunu, ancak Türk yatırımları açısından ilk sırada yer aldığını ifade etti. Cezayir’de 1,5 milyar dolarlık petrokimya yatırımı ve Türk müteahhitlerin projelerine dikkat çeken Bolat, Türkiye’nin müteahhitlik hizmetlerinin de dünya çapında ciddi bir kazanç sağladığını vurguladı. 2002’den bu yana, Türk müteahhitlerin Cezayir’de yürüttüğü projelerin bu ülkenin kalkınmasında büyük rol oynadığını belirtti.
Ticaret Bakanı, Cezayir ile tercihli ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlandırılacağını da ekledi. İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerle ticaretin geliştirilmesi adına önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Bolat, hedeflerinin yüzde 30’luk payı kısa sürede aşmak olduğunu ifade etti. Cezayir’in 50 milyonluk nüfusu ve eğitimli genç iş gücü ile ekonomik büyüme yolunda ilerlediğini belirtti. Ayrıca, Cezayir’in petrol ve doğal gaz dışındaki ürünlerle ihracatını çeşitlendirmesi konusunda Türkiye’nin destek vereceğini söyledi.
Son olarak, Bolat, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail’in gerçekleştirdiği soykırımın baş mimarları hakkında tutuklama kar