Mithat Yurdakul – Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkiler, küresel ticaret savaşlarının etkisi altında kritik bir noktaya geldi. Türkiye ve ABD’nin Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma (TIFA) çerçevesinde, Ticaret ve Yatırım Konseyi toplantısının 14 Mayıs 2024 tarihinde Washington’da yapılması planlanıyor. Bu toplantıda, ABD tarafı Türkiye ile ilgili beklenti ve bulgularını gündeme getirecek. Taslak ajandaya göre, iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleri doğrultusunda dengeli ticaret ve iş birliği konuları masaya yatırılacak.
Tarım Düzenlemeleri
Bu çerçevede Türk tekstil ve hazır giyimine yönelik ABD pazarı erişiminin artırılması üzerinde durulacakken, Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi ise önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. Ayrıca, Çin’in “aşırı üretiminin” ekonomik etkileri ve bu ülkenin ticaret savunma önlemlerini aşma çabalarına yönelik ortak bir yaklaşım geliştirilmesi konularının da toplantıda ele alınması bekleniyor. Tarım alanında ise Türkiye’nin taze meyve ve sebze ihracatının artırılmasına yönelik düzenlemeler ve izin süreçlerinin hızlandırılması gibi adımlar masaya yatırılacak.
Kamu Alımları
TIFA toplantısında yer alacak bir diğer önemli konu ise ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) tarafından hazırlanan “2025 Yılı Dış Ticarette Engeller Hakkında Ulusal Ticaret Tahmini” raporunda Türkiye ile ilgili tespitler olacak. Raporda, Türkiye’nin kamu alımlarında yerli üretimi teşvik eden politikaların uygulandığına dikkat çekiliyor. Ancak, ihale makamlarının çoğu durumda en düşük fiyat esasına göre karar vermesi nedeniyle, Türkiye’deki ihale süreçlerinde, teknik kapasitesi daha yüksek ama maliyetli ABD’li firmaların dışlandığına vurgu yapılıyor. Bu durum, özellikle kaliteli hizmet ve yüksek katma değer sunan tekliflerin göz ardı edilmesine yol açmakta.
30 Euro Sınırı
Yurt dışı internet alışverişlerinde muafiyet sınırının 30 euroya indirilmesi de raporda eleştirilen bir başka husus. Bu düzenlemenin, sahte ürün oranında artış ve denetimsiz bir gri pazarın oluşmasına sebep olabileceği, ayrıca uluslararası taşımacılık firmalarının Türkiye pazarından çekilme riski taşıdığı ifade ediliyor.
Sosyal Medya Gündemde
Toplantı gündeminin ilginç başlıklarından biri de Türkiye’nin sosyal medya konusundaki adımları olacak. Bu bağlamda; Whatsapp, Signal ve Telegram gibi sohbet programları için temsilci zorunluluğu getirilmesine yönelik hazırlıkların yanı sıra, yabancı e-ticaret platformlarından satın alınan mallara uygulanan vergilerin de görüşülmesi bekleniyor. Toplantının diğer başlıkları arasında, Türkiye’nin damıtılmış içkiler üzerindeki ÖTV artışı, ilaçlar için pazarlama onayı gecikmeleri, geri ödemeler ve devlet satın alımlarındaki resmi döviz kuru özelinde konular yer almakta.