Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’de cep telefon şebekelerinin hizmet vermeye başlamasının yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Bu tarihi değerlendiren Karaismailoğlu, Türkiye’deki cep telefon hizmetlerinin tarihini 1986 yılına kadar uzandığını ve bu dönemde ilk kez araç telefonları aracılığıyla 1G teknolojisinin kullanıma girdiğinin altını çizdi. 1994 yılından itibaren ise cep telefonuyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimi gibi hizmetler sunan 2G teknolojisi devreye girdi.
Karaismailoğlu, 23 Şubat 1994 tarihinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile gerçekleştirdiği ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 31 yıl geçtiğine dikkat çekti. Bu tarih, cep telefonculuğunun Türkiye’deki başlangıç noktalarından biri olarak kayıtlara geçti.
“MOBİL ABONE SAYISI 94,5 MİLYONA YAKLAŞTI”
Ses ile birlikte veri iletişiminin de önem kazanmasıyla Türkiye, 2009 yılından itibaren 3G teknolojisine geçiş yaptı. Ayrıca, 1 Nisan 2016 tarihinde mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi devreye sokuldu. Karaismailoğlu, Türkiye’nin gelişen mobil internet erişim teknolojisiyle birlikte tüm vatandaşlarına kesintisiz bir iletişim imkânı sunduğunu ifade etti. 1993 yılından bu yana internet kullanımının hızla artığını belirten bakan, 2008 yılında sadece 6 milyon olan geniş bant internet abone sayısının, 2022 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla 96,4 milyona yükseldiğini vurguladı. Toplam mobil abone sayısının ise 65 milyondan 94,5 milyona yaklaştığını dile getirdi.
Devam eden fiber yatırımlar sayesinde, Türkiye genelindeki işletmecilerin toplam fiber uzunluğunun 588 bin kilometreye ulaştığını aktaran Karaismailoğlu, bu alandaki artışın da dikkat çekici olduğunu belirtti. Yeni teknoloji kapsamında mobil şebeke işletmecilerine tahsis edilen mevcut frekans miktarının 183 MHz’den 549 MHz’ye yükseldiğini kaydeden bakan, Türkiye’nin, 31 yılın ardından 20 Gbps’ye kadar yüksek hızlara ulaşacak olan 5G teknolojisi ile tanışmaya hazırlandığını ifade etti.
“5G İLE İLETİŞİM HIZINDA BÜYÜK ARTIŞ YAŞANACAK”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’de hizmet sunan işletmecilerin mevcut 2G, 3G ve 4,5G şebekelerine ait imtiyaz sözleşmesi ve yetki belgelerinin bitiş tarihlerinin 30 Nisan 2029 olarak belirlendiğini aktardı. Yeni 5G teknolojisi ile internet üzerinden daha kesintisiz ve hızlı hizmet sunmanın mümkün olacağını vurgulayan Karaismailoğlu, internet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonları, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu ve cihaz durumunun bu hız üzerinde etkili olduğunu belirtti. Ülkemizde yerli ve milli ürünlerle 5G teknolojisine geçiş çalışmalarının hızlandırıldığını söyleyen bakan, bu yıl yapılacak ihale ile birlikte 2024 yılında hem vatandaşların hem de sanayinin hızlı iletişimden yararlanacağını müjdeledi.