Bakan Uraloğlu, Türksat’ın uzay ve uydu projelerine dair önemli bilgiler paylaştı. Türkiye’nin uzay yolculuğu, 1994 yılında fırlatılan ilk iletişim uydusu Türksat 1A ile başlamış olup, özellikle yerli ve milli uydu Türksat 6A ile devam etmektedir. Bakan Uraloğlu, şu anda uzayda Türksat’a ait toplam 6 haberleşme uydusu bulunduğunu; bu uyduların isimleri arasında 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A’nın yer aldığını belirtti.
Uraloğlu, yerli olarak üretilen Göktürk gözetleme uydusunun da uzayda aktif olarak görev yaptığını vurguladı. Özellikle Türksat 6A’nın yerli ve milli bir proje olarak ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Uydunun tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını ve Türk firmaları tarafından üretildiğini ifade eden Uraloğlu, test aşamalarında son noktaya geldiklerini, bu durumun çok kısa süre içinde uydunun hizmet vermeye başlayacağı anlamına geldiğini dile getirdi.
Türksat 6A’nın faaliyete geçmesiyle birlikte, Türksat’ın ilk defa aynı anda 6 uyduyu uzayda işletmiş olacağına dikkat çeken Uraloğlu, aynı boylamda 4 uyduyu kullanmanın da Türksat’ın genişleyen kapasitesi için önemli bir adım olduğunu belirtti. Bakan, bu durumun sonuç olarak Türksat’ın küresel çapta birçok ürün ve hizmet sunma olanağını artıracağını vurguladı.
Uraloğlu ayrıca, Türksat’ın uzaya 2021 yılından bu yana üç yeni haberleşme uydusu gönderdiğini belirtti. Dünyada 3-4 yıl içinde 3 haberleşme uydusu fırlatabilen çok az sayıda ülke olduğunu kaydettikten sonra, Türkiye’nin bu alanda hızla ilerlediğini ifade etti.
“TÜRKİYE UZAY ÇALIŞMALARINDA BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP”
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin son 30-40 yıl içerisindeki uzay ve uydu çalışmalarına dikkat çekerek, bu çalışmaların özellikle son 20 yılda yoğunlaştığını belirtti. Türkiye’nin uzay teknolojilerine yönelik yatırım yapmasının, ülkenin gelecekteki uluslararası konumunu pekiştirecek kritik bir adım olduğunu ifade etti. Uraloğlu, uzayda aktif görev yapan Türksat 3A’nın mevcut teorik ömrünü tamamladığını ancak hâlâ birkaç yıl daha kullanılabilir durumda olduğunu kaydetti. Bu uyduya alternatif olacak yeni uydu için hazırlıklara başladıklarını, bu uydunun da yerli ve milli olmasının yanı sıra daha gelişmiş yeteneklere sahip olacağını planladıklarını aktardı.
Türkiye’nin uzay çalışmaları alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, özel sektörün de bu alana olan ilgisinin giderek arttığını belirtti. Türksat’ın, bölgedeki en güçlü uydu operatörlerinden biri olduğuna değinen Bakan, kapasite ve gücünü her geçen gün arttırdığını ifade etti. Bugün sadece Türksat’ın değil, birçok özel firmanın da uzay alanında çalışmalar yaptığını belirterek, yakın yörünge uydularının fırlatıldığını ve yeni projelerin geliştirildiğini belirtti. Uraloğlu, Türkiye’nin yakın gelecekte uzayda çok farklı bir konumda olabileceğini söyledi.