Uluslararası İş Kadınları ve Girişimciler Derneği (USİKAD) üyesi Türk iş kadınları, Tunus’ta düzenlenen iş forumunda Tunuslu iş insanlarıyla bir araya gelerek iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi amaçladı. Bu 3 günlük ziyarette, USİKAD, Uluslararası Kadın Girişimciler Konseyi (CIFE), Tunus Yatırım Ajansı (FİPA), Tunuslu İş İnsanları Konfederasyonu (CONECT) ve Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği’ne (UTICA) bağlı Tunuslu Kadın Girişimciler Odası (CNFCE) temsilcileriyle bir dizi verimli toplantılar gerçekleştirdi. Ziyaret süresince, ayrıca Tunus’taki Bio Expo 2025 Organik Tarım ve Tarımsal Gıda Fuarı’na katılan USİKAD üyeleri, B2B buluşmalarla kendi sektörlerini tanıttılar ve Tunuslu kadın girişimcilerle olası iş birliklerini masaya yatırdılar.
USİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Müge Öz başkanlığındaki Türk iş kadınları heyetine, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan ve Türkiye’nin Tunus Ticari Ataşesi Seda Yüceer eşlik etti. Başkent Tunus’ta yapılan ikili iş forumunda Tunuslu iş insanları ve ticari kurum temsilcileriyle bir araya gelen Türk heyeti, iki ülkenin ticari fırsatlarını değerlendirdiler.
Büyükelçi Ahmet Misbah Demircan, Tunus-Türkiye ilişkilerinin önemi vurgulayarak, Türkiye’nin Tunus ile olan ticaret hacminin 1,5 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı. Türkiye’nin ihracatının 1,2 milyar dolar olduğunu, Tunus’un ihracatının ise 300 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Bu dengesizliğin, Tunus’ta sanayi yatırımı talebini doğurduğunu ifade eden Demircan, “Tunus, yalnızca yerel bir pazar değil, aynı zamanda Afrika’ya açılan stratejik bir kapıdır” dedi. Türk sanayicilerinin bu pazarda önemli fırsatlar yakalayabileceğini belirten Demircan, “Tunus, Afrika’daki gümrük birliği anlaşmalarını kullanarak birçok ülkeye erişim sağlamaktadır” diye ekledi.
“BU TEMASLAR TİCARETİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR”
Kadın girişimciliğine de değinen Demircan, Tunus’taki kadınların iş dünyasındaki etkinliğinden bahsetti. “Tunus’ta kadınlar sadece iş dünyasında yer almıyor, aynı zamanda etki alanları çok geniş. Samimiyetle yürütülen iş ilişkileri burada çok daha kolay gelişiyor” dedi. USİKAD’ın gerçekleştirdiği bu ziyareti samimi bir zeminde ilerlediklerini ve temasların yalnızca ekonomik değil, kültürel ve bölgesel ilişkilerin de gelişimine katkı sağladığını vurguladı.
USİKAD BAŞKANI MÜGE ÖZ: TUNUS’TA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ ÇOK GÜÇLÜ
USİKAD Başkanı Müge Öz, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde kurulan Afrika Kültür Evi ve çalışmaları, Türk girişimci iş kadınları olarak iş yapabilme yeteneğimizin gelişmesine ilham oldu. Bu nedenle Tunus’a gelerek iş fırsatlarını değerlendirmek istedik” şeklinde konuştu. Büyükelçi Demircan’ın da destekleriyle birçok şirket ve ticari kurum temsilcisiyle bir araya geldiklerini dile getiren Öz, iş formları sayesinde Tunuslu iş insanlarıyla ticari fırsatlar konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını ifade etti.
Müge Öz, ziyaretin hem ticari ilişkileri artırma hem de iki ülke arasındaki kadın girişimciler arasında bağ kurarak uzun vadeli iş birliklerine zemin oluşturma amacı taşıdığını belirtti. Büyükelçi Demircan’ın organizasyonları sayesinde Tunus’taki önemli kurumlarla bir araya geldiklerini anlatan Öz, “Kadın girişim