ABD Başkanı Donald Trump, müzakerelere olanak sağlamak için tarifelerin durdurulması konusunun tartışılması istendiğinde, “Bunu düşünmüyoruz.” şeklinde yanıt vererek, ABD’nin adil ticaret anlaşmaları arayışında olduğunu vurguladı. Trump, birçok ülkenin kendileriyle anlaşma yapmak için başvurduğunu ve bu anlaşmaların bazı durumlarda önemli tarifeleri içereceğini açıkladı.
Bugün Japonya Başbakanı Şigeru İşiba ile gerçekleştirdiği görüşmeyi de gündeme getiren Trump, Japonya’nın ABD pazarına daha açık bir şekilde yaklaşması gerektiğini ifade etti. Trump, Japonya’nın ABD’ye neredeyse hiç otomobil satmadığını, ancak ABD’nin Japonya’ya otomobil ihracatının yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, ABD’nin tarım ürünleri alanında da Japonya’nın yeterince alım yapmadığından yakındı.
Trump, Çin’in karşılık olarak açıkladığı yüzde 34’lük gümrük vergilerini geri çekmemesi halinde, bu ülkeye yüzde 50 ek tarifeler getireceklerini de yineledi. Bununla birlikte, tarifelerin kalıcılığı hakkında sorulan bir soruya, “Kalıcı tarifeler olabileceği gibi müzakereler de olabilir çünkü tarifelerin ötesinde ihtiyaç duyduğumuz şeyler var.” yanıtını verdi. Bu ifadeleriyle, ticaret politikalarının müzakere edilmeye açık olduğunu ancak gerekli görülmesi durumunda da kalıcı olabileceğine dair ipuçları verdi.
“HER ÜLKEYLE ADİL VE İYİ ANLAŞMALAR YAPACAĞIZ”
Trump, her ülkeyle adil ve sağlıklı anlaşmalar yapacaklarını belirterek, eğer bu anlaşmalar sağlanamazsa o ülkelerle hiçbir ticaret yapmayacaklarını açık bir şekilde ifade etti. Avrupa Birliği hakkında da eleştirilerine devam eden Trump, AB’nin ABD’ye ve ticarete zarar vermek için kurulduğu görüşünü yineleyerek, “AB ile 350 milyar dolarlık bir açığımız var ve bu açığı hızlı bir şekilde kapatacağız.” dedi. Bu açığın kapanmasında en büyük etkenin, Avrupa’nın enerji ihtiyacını ABD’den karşılamak zorunda kalacak olmaları olduğunu öne sürdü. Trump, “Bir hafta içinde bu açığı ortadan kaldırabiliriz.” şeklinde bir ifade de kullandı.
Trump’a, ABD’nin İsrail’den ithalatına uyguladığı yüzde 17 oranındaki tarifeleri düşürüp düşürmeyeceği sorulduğunda ise “Burada tamamen yeni bir ticaretten bahsediyoruz. Belki de hayır.” yanıtını verdi. Trump, İsrail’e oldukça fazla yardımda bulunduklarını ve bu yüzden tarifelerde düşüşe gitmenin söz konusu olmadığını belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile olan ticaret açığını ortadan kaldırmayı planladıklarını ve bunu hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini vurguladı. Ayrıca ticaret engellerinin kaldırılması yönünde adımlar atacaklarını belirtti. Bu bağlamda, Netanyahu ile Trump’ın, ticari ilişkileri geliştirme yönünde ortak bir vizyona sahip olduğu anlaşılmaktadır.