ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, seçim kampanyasının etkili basın sözcüsü Karoline Leavitt’i Beyaz Saray Sözcüsü olarak atayacağını duyurdu. Trump, Leavitt’in seçim dönemindeki görevini övgüyle anarak, onun Beyaz Saray Sözcüsü olarak da aynı başarıyı göstereceğinden emin olduğunu belirtti.
Leavitt, Trump tarafından “zeki, sert ve son derece etkili bir iletişimci” olarak tanımlandı. Trump, “Kürsüde başarılı olacağına ve Amerika’yı yeniden büyük yaparken mesajımızı Amerikan halkına iletmemize yardımcı olacağına inancım tam,” şeklinde ifadeler kullanarak ona olan güvenini vurguladı. Bu atama ile birlikte Leavitt, ABD tarihinin en genç Beyaz Saray Sözcüsü unvanını elde etmiş oldu, çünkü daha önceki başkanlık döneminde Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı olarak görev yapmıştı.
Karoline Leavitt, sosyal medya platformu X’teki hesabından Trump’ın açıklamasını paylaşarak, seçilmiş başkana teşekkür etti. Bu duygu dolu açıklama, sosyal medyada geniş yankı buldu. Trump, ayrıca seçim kampanyasında iletişim direktörlüğü yapan Steven Cheung’un Beyaz Saray İletişim Direktörü olarak atanacağını da belirtti, böylece iletişim stratejisinin daha etkili bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.
İÇİŞLERİ BAKANI ADAYI ‘ULUSAL ENERJİ KONSEYİ’ BAŞKANI DA OLACAK
Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı bir başka açıklamada, İçişleri Bakanlığı için aday olarak gösterdiği North Dakota Valisi Doug Burgum’un aynı zamanda yeni kurulacak “Ulusal Enerji Konseyi” başkanlığını da üstleneceğini ifade etti. Trump, bu konseyin enerji sektöründeki izinler, üretim, dağıtım, düzenleme ve nakliyatla ilgili tüm devlet dairelerini içerisinde barındıracağını ve ABD’nin enerji hakimiyetine giden yolu denetleyeceğini belirtti.
KABİNEDEKİ ROLLER VE ONAY SÜRECİ
ABD’de başkanın yönetimde birlikte çalıştığı kabinede, başkan yardımcısı dışında 15 ana rol bulunmakta. Bu isimler, Trump’ın aday göstermesi ve Senato onayı ile göreve başlıyor. Bu kritik pozisyonlar arasında Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı gibi önemli bakanlıklar yer almakta.
Bununla birlikte, kabine düzeyinde ikinci dereceli pozisyonlarda toplamda 10 farklı görevin daha bulunduğu biliniyor. Ancak bu sayının başkanın takdirine göre değişiklik gösterebileceği vurgulanıyor. Bu bağlamda, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Ajansı, Yönetim ve Bütçe Ofisi gibi kurumların yöneticileri de belirlenmektedir. Özel Kalem Müdürlüğü hariç, diğer pozisyonlara atanacak isimlerin ABD Senatosu’ndan onay alması gerekmektedir.