Temyiz Mahkemesi’ne sunulan başvuru dilekçesinde, TikTok şirketinin Yüksek Mahkeme incelemesini beklerken geçici bir tedbir kararı talep ettiği belirtilmiştir. Dilekçede, TikTok’un kapatılmasına neden olabilecek söz konusu yasanın 19 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceği ifade edilmiştir. Mahkemenin vereceği tedbir kararının, ABD’de yeni yönetimin konumunu belirlemesi için bir zaman tanıyacağı ve dolayısıyla Yüksek Mahkeme’nin incelemesine olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği vurgulanmıştır.
TikTok’un 1 ay süreyle kapalı kalması, 1 milyar doların üzerinde gelir kaybına yol açabilir
TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı olan Blake Chandlee, dilekçedeki beyanında, platformun geçici olarak kapatılmasının dahi TikTok’ta ürünlerini pazarlayan binlerce işletme için büyük zararlar doğuracağını belirtmiştir. Chandlee, TikTok’un yalnızca 1 ay kapalı kaldığı takdirde, ABD’deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisinin 300 milyon dolar ve ülkedeki küçük işletmelerin de 1 milyar dolardan fazla gelir kaybına uğrayacağının tahmin edildiğini kaydetmiştir.
Ayrıca, TikTok’un 2025’te hedeflediği toplam global reklam gelirinin yüzde 29’unu kaybetmesi öngörülmektedir. Bu rakamların, platformun 1 aydan daha uzun süre kapalı kalması halinde artacağı konusunda da uyarıda bulunulmuştur.
Mahkeme, TikTok’un yasaklanmasının yollarını açan yasanın lehine karar vermişti
ABD yönetimi, geçen yıl TikTok’un Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açmakla suçlamasının ardından, TikTok’un ya ABD’li bir firmaya satılması ya da yasaklanması için bir adım atmış ve bu bağlamda Mart 2023’te Kongre’den geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştır. Biden yönetimi, TikTok’a, Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sonlandırması için 19 Ocak 2025 tarihine kadar süre tanımış, aksi halde firmanın ABD’de yasaklanacağı ve kullanıcıların erişimine kapatılacağı bildirilmiştir.
TikTok, 170 milyon kullanıcısının bulunduğu bir platform olarak, söz konusu yasanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğü ve ABD’nin “açık internet” politikası ile çeliştiğini savunarak, iptali için temyiz mahkemesine başvurmuştur. TikTok ayrıca, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin oldukça kısa olduğunu ve bu süre zarfında ByteDance ile ilişkisini sona erdirmenin teknik ve pratik olarak mümkün olmadığını vurgulamıştır.
Temyiz Mahkemesi ise, TikTok’un açtığı davada kararını verdi ve yasaklama yasasının lehine bir karar almıştır. Diğer yandan, ABD’de başkan olarak seçilen Donald Trump, seçim kampanyası döneminde, 20 Ocak 2025’ten bir gün önce yürürlüğe girecek olan bu yasaya karşı çıktığını belirtmiştir.