1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Ticaret Kanunu’nda Cezalar ve TÜBİTAK Düzenlemeleri

Ticaret Kanunu’nda Cezalar ve TÜBİTAK Düzenlemeleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun’da Neler Değişti?

Yeni değişikliklerle, Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun’un uygulanması doğrultusunda, Resmi Gazete’de yayımlanan hizmet, muayene, bakım, takip ve kontrol faaliyetlerine yönelik düzenleyici işlemlere veya ürün dışı zorunlu standartlara uymayan gerçek ya da tüzel kişilere, 12 bin 20 liradan başlayarak 482 bin 204 liraya kadar idari para cezası verilecektir. Bu düzenleme, 14 Mart tarihinde yürürlüğe girecektir.

TÜBİTAK kapsamında yapılan değişiklikler

TÜBİTAK, öğrenim döneminde ya da sonrasında başarılı olan gençlerin gelişimlerine yardımcı olmak için, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın burs verecektir. Ayrıca, TÜBİTAK ile diğer kamu kuruluşları ve özel sektör arasında ortaya çıkan ihtilafların çözümüne yönelik olarak Yönetim Kurulu, hukuki anlaşma veya sözleşme değişikliklerine karar vermeye devam edecektir. Ancak, kanunda yer alan cezai tutarlar güncellenecektir.

Yönetim Kurulu, 250 bin liraya kadar olan maddi veya hukuki nedenlerle açılan veya açılacak dava ve icra takiplerinden vazgeçme yetkisine de sahip olacaktır. Bu tutarın yıllık olarak tekrar değerleme oranında artırılması, takvim yılının başlangıcından itibaren geçerli olacaktır.

TÜBİTAK gelirlerinde muafiyetler

TÜBİTAK’a yapılacak hibeler, bağışlar ve diğer gelirlerle birlikte 13. Madde’de yer alan bazı vergilerden muaf tutulacaktır. Kanun’da “Bilim Kurulu” ibaresinin “Yönetim Kurulu” olarak değiştirilmesiyle, proje teşvik ikramiyesi ödemeleri, bir kişinin aynı anda en fazla iki projede yürütücü, araştırmacı ve diğer personel için ise en fazla dört projeden oluşacak şekilde yapılacaktır.

Diğer yandan, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki personele ödenecek aylık net ücret, toplu iş sözleşmesine tabi olan personele yapılan ödemelerin iki katını geçmemesi üzerine Yönetim Kurulunca belirlenecektir. TÜBİTAK’ta görevlendirilecek hakem, izleyici ve panelist gibi kişilere yapılacak ödemeler de benzer şekilde Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir. Bu ödemeler performansa dayalı olarak da tasarlanabilecektir.

Ölçüler ve Ayar Kanunu’ndaki değişiklikler

Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda yapılan değişiklikler de yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, “İdari cezalar” başlığı altında yer alan fiiller dışında ölçü ve ölçü aletlerinin muayene, tamir ve ayar işlemlerine dair düzenlemelere uymayanlara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası kesilecektir.

KOSGEB’e ilişkin güncellemeler

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) bünyesindeki değişikliklerle, Başkanlığın bütçesinin gelirleri belirli kaynaklardan oluşmaktadır. Bu veriler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesine ayrılacak olan ödeneklerin yanı sıra kamu iktisadi teşebbüslerinin yıllık ve kurumlar vergisi matrahına esas karının binde biri oranında ödeyecekleri aidatlar üzerinden hesaplanacaktır.

Başkanlık, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yıllık safi gelirlerinin yüzde 2’sine kadar olan aidatları iki katına kadar artırmaya yetkili olacaktır. KOSGEB’deki bu düzenleme, 4 Haziran’da yürürlüğe gire

Ticaret Kanunu’nda Cezalar ve TÜBİTAK Düzenlemeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!