İlk kez 2022 yılında hayata geçirilen TEKNOFEST Girişim Programı, geride kalan üç dönemde 46 girişime toplam 9,6 milyon TL’lik maddi destek sağlamayı başardı. Yeni dönemle birlikte girişimcilere; eğitimden mentorluk hizmetine, ofis ve prototipleme atölyelerinden yatırımcı görüşmelerine kadar 11 farklı alanda kapsamlı destek sunuluyor. Bu programı başarıyla tamamlayan girişimciler, 800 bin TL’ye kadar hisseye dönüştürülebilir yatırım desteği almaya hak kazanıyor. Bu bağlamda, girişimcilere sağlanan desteklerle birlikte, Türkiye’nin teknoloji ve girişimcilik ekosisteminin güçlenmesine yönelik büyük bir adım atılmış oluyor.
Millî Teknoloji Hamlesi doğrultusunda genç girişimcilere yol gösteren T3 Girişim Merkezi, Girişim Programı aracılığıyla bu girişimlerin ulusal sınırların ötesine geçip global ölçekte söz sahibi olmasına zemin hazırlıyor. Bu program, yerli girişimlerin dünya genelinde rekabet edebilirliklerini artırmayı hedefliyor ve bu yolda önemli bir kaynak oluşturuyor. 4. döneminde, yenilikçi girişimlerin destekleneceği Samsung ile iş birliği içerisinde açıklanan projeler, geniş bir yelpazede önemli çözümler geliştirmeyi amaçlıyor.
TEKNOFEST Girişim Programı’nda 4. Dönem Vizyonerleri Sahneye Çıkıyor
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye devam eden TEKNOFEST Girişim Programı, 4. döneminde desteklenecek yenilikçi girişimleri açıkladı. Tarımdan otomotive, sürdürülebilirlikten mobiliteye kadar birçok farklı alanda çığır açan bu girişimler, teknolojiyi yalnızca üretmekten öteye taşıyarak toplumsal faydaya dönüştürüyor. Türkiye’nin dört bir yanından ortaya çıkan yenilikçi fikirler, ulusal ve uluslararası ölçekte etki yaratma potansiyeliyle dikkat çekiyor ve bu bağlamda girişimcilerin yapacakları yatırımlar, ülke ekonomisine de katkı sağlamayı planlıyor.
4. Dönem’de yer alacak bazı girişimler ise şu şekildedir:
Agrovech Tarım ve sanayide sürdürülebilirliği önceliklendirerek; yapay zeka destekli drone, uydu ve IoT teknolojileri ile geniş arazilerin akıllı, verimli ve bütüncül bir şekilde izlenmesini mümkün kılıyor. Bu girişim, tarım sektöründe verimliliği artırmayı hedefliyor.
Newky, araç anahtarları, elektronik kontrol üniteleri ve bağlantılı araç sistemlerini hedef alan tehditlere karşı proaktif ve gerçek zamanlı koruma sağlayan yeni nesil bir otomotiv siber güvenlik çözümü sunuyor. Yeni otomotiv teknolojileriyle birlikte ortaya çıkan güvenlik problemlerine çözüm arayışı içerisinde olan bu girişim, sektörde önemli bir yer edinmeyi amaçlıyor.
Vignetim ise, Avrupa’daki dijital vinyet ve otoyol geçiş sistemlerini tek çatı altında toplayarak, sınır ötesi seyahatleri kolaylaştıran ve ölçeklenebilir yapısıyla mobiliteye yeni bir soluk getiren yenilikçi bir platform geliştiriyor. Globalleşen dünyada, seyahatlerin daha pratik hale gelmesini sağlayarak kullanıcı dostu bir çözüm üretiyor.
Wastespresso, kahve posalarını geri dönüştürerek yüksek katma değerli biyo-kompozit malzemelere dönüştürüyor. Bu süreçle birlikte plastik kullanımını azaltmakta ve karbon emisyonlarını %30’a varan oranda düşüren ölçeklenebilir bir sürdürülebilirlik çözümü sunarak çevreye duyarlılığı artırmayı hedefliyor.
Yanhak, şirketlerin çalışanlarına sunduğu yan hakları tek bir dijital platformda bir araya getirerek, en uygun fiyatlarla erişim imkânı sağlamaktadır. Bu yenilikçi insan kaynakları