Göç İdaresi Başkanlığı, Harran Geçici Barınma Merkezi’nde 1,5 yaşındaki bir çocuğa süt ve ilaç verilmediğine dair yapılan iddialara yanıt verdi. Yapılan açıklamada, bu konuya dair çıkan haberlerin ve sosyal medya paylaşımlarının yanıltıcı ve asılsız olduğu ifade edildi.
Açıklamada, anne ve bebeğinin soğuk algınlığı şikayetleri üzerine Harran Geçici Barınma Merkezi’nin doktoru tarafından muayene edildiği ve gerekli tüm ilaçların kendilerine temin edildiği belirtildi. Ayrıca, bebeğin süt, mama ve bez gibi temel ihtiyaçlarının da karşılandığı vurgulandı. Bu şekilde, çocukların sağlık ve beslenme ihtiyaçlarının ön planda tutulduğu ifade edildi.
Tüm geçici barınma merkezlerinde, barınma ve sağlık hizmetleri ile birlikte temizlik ve hijyen malzemelerinin dağıtımının yapıldığı, kıyafet teminlerinin gerçekleştirilmesi, çocuklar için süt, mama ve bez gibi ihtiyaçların karşılanması gibi pek çok hizmetin sunulduğu açıklandı. Bu hizmetlerin resmi olarak kaydedildiği ve merkezi bir denetim altında yürütüldüğü belirtildi.
Ayrıca, geçici barınma merkezlerinde günde üç öğün ücretsiz yemek dağıtıldığı, yabancıların temel ihtiyaçlarının yanı sıra diğer taleplerinin karşılanması için fiyatları denetim altında tutulan kantin hizmetlerinin de mevcut olduğu ifade edildi. Bu açıklama ile birlikte Harran Geçici Barınma Merkezi’nin sağladığı hizmetlerin kapsamı da netleşmiş oldu.
Açıklamada, geçici barınma merkezlerinin hem haberli hem de habersiz olarak düzenli denetimlere tabi tutulduğuna dikkat çekildi. Söz konusu habere konu olan yabancının geçici barınma merkezindeki süreçte eşiyle görüştürülmediği iddialarının da asılsız olduğu vurgulandı. Harran Geçici Barınma Merkezi’nin kayıtlarında, yüz yüze ve telefonla yapılan görüşmelere dair detayların mevcut olduğu ifade edildi.
Göç İdaresi’nin açıklamalarında, Türkiye’nin düzensiz göçle mücadele de dahil tüm göç yönetim süreçlerini hukuk, insan hakları ve medeniyet değerleri çerçevesinde yürüttüğü belirtildi. Ayrıca, hiçbir kanıta dayanmayan bu tür provokatif ve tek taraflı iddiaların devlet kurumlarını karalamayı amaçladığı savunuldu. Bu çerçevede, kamuoyunu yanıltıcı bilgiler yayan kişiler hakkında hukuksal süreçlerin başlatıldığı bilgisi verildi.
Sonuç olarak, Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıklamaları, Harran Geçici Barınma Merkezi’nde sunulan sağlık ve temel ihtiyaç hizmetlerinin kapsamını ortaya koyarken, yapılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını da net şekilde belirtmiş oldu. Bu tür durumları engellemek adına devletin, hukuki süreçlerde taviz vermeyeceği vurgulandı.