8 Aralık 2024 tarihinde Suriye’nin yönetiminin devrilmesiyle birlikte ülkede yerinden edilmiş kişilerin ve komşu ülkelerdeki Suriyelilerin dönüş süreci yeniden gündeme geldi. BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısına Gaziantep’ten çevrim içi katılan Wosornu, Suriye’deki durum hakkında bilgi verdi. Toplantıda, 1,5 milyonun üzerinde Suriyelinin komşu ülkelerden bölgesine geri döndüğünü belirtti.
Wosornu, Suriye’de 16,5 milyon kişinin insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, nüfus hareketliliğinin ve insanların yer değiştirmesinin devam ettiğini ifade etti. Bu zorlu koşullara rağmen insani yardım operasyonlarının sürdürülmesinin önemine değinen Wosornu, “BM ve ortakları, ülke içindeki ve sınır ötesindeki operasyonlar aracılığıyla her ay yaklaşık 2,4 milyon insana ulaşmayı başarıyor.” dedi.
‘YAPTIRIMLARIN KALKMASI RAHATLAMA GETİRECEK’
Wosornu, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararı ve Avrupa Birliği’nin (AB) yakın zamanda gerçekleştirdiği ekonomik yaptırımların kaldırılmasının, Suriye’de toparlanma ve kalkınma sürecine katkı sağlayabileceğini umduğunu ifade etti. Özellikle Suriye’deki meslektaşlarının geçici hükümet yetkilileri ile işbirliği yapmaya devam edeceğini vurguladı. Bu gelişmelerin ilerlemesiyle birlikte umudun arttığını belirtti.
AA muhabirinin, “Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından komşu ülkelerden kaç Suriyeli mülteci ülkesine döndü? Özellikle Türkiye’den gelen sayıları da paylaşır mısınız?” sorusuna cevap verirken, Wosornu, “Yaklaşık 1 milyon kişi, ülke içinde yerinden edilmiş olarak kendi bölgelerine döndü. Ek olarak, yarım milyondan fazla mülteci de komşu ülkelerden Suriye’ye geri döndü.” şeklinde konuştu.
Raporda, yıl başından itibaren yaklaşık bin yardım tırının Suriye’ye giriş yaptığını ve bu süreçte Türkiye ile diğer uluslararası paydaşlara teşekkür ettiklerini de açıkladı. Suriye’deki insani durumun giderek daha karmaşık hale geldiğini ve yürütülen yardımların sadece acil ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda insanlara kalıcı çözümler sunmak durumunda olduğunu ifade etti.
Wosornu, insani yardım çabalarının tüm taraflarca desteklenmesi ve sürdürülebilir bir çözüm için çaba gösterilmesi gerektiğini yineleyerek, Suriye’deki durumu iyileştirmek için uluslararası topluluğun daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, özellikle son gelişmelerin ardından Suriye’de bir yeniden inşa sürecinin başlamasının önemine de dikkat çekti.