‘Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Ulaşım Zirvesi’ açılış töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Törende, Uraloğlu, açılış konuşmasının ardından özel bir oturumda Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’ün sorularını yanıtladı. Uraloğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) çerçevesinde “Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi” konulu Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldığını belirtti. Burada, deneyimlerini paylaştıklarını ve diğer ülkelerin tecrübelerinden faydalanmaya çalıştıklarını ifade etti.
‘KALKINMA YOLU PROJESİ TÜRKİYE’YE, COĞRAFYAYA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK’
Uraloğlu, Kalkınma yolu projesi üzerine yaptığı açıklamalarda, “Kalkınma Yolu, Basra Körfezi’nde yer alan Fav Limanı’ndan 1,200 kilometrelik demir yolu ve otoyolla Ovaköy Sınır Kapısı’na ulaşacak. Bu hattın devamında ise yaklaşık 2,092 kilometrelik bir güzergah, Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar uzanabilecek. Proje içinde Rusya ve Kafkasya’ya açılma imkanı da mevcut. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak gibi ülkelerle birlikte bu projede ilerlemekteyiz. Finansman ve işletme konularını değerlendiriyoruz ve önümüzdeki yıl inşaatına başlamayı hedefliyoruz. Irak’ta yaşanan zorluklara rağmen projede ilerleme kaydediyoruz. Bu proje, Türkiye’ye ve coğrafyaya ciddi katkılar sağlayacak” dedi.
‘AZERBAYCAN’IN NE DEDİĞİ BİZİM İÇİN KIYMETLİ’
224 kilometre uzunluğundaki Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi’nin ihalesinin tamamlandığını kaydeden Uraloğlu, “Muhtemelen önümüzdeki yılın ilk aylarında bu projeye başlayacağız. Güzergahın Ermenistan’dan mı yoksa İran’dan mı geçeceği konusunda Azerbaycan’ın görüşleri önem kazanıyor. Ermenistan Ulaştırma Bakanı ile yaptığımız görüşmelerde, bu hattın Ermenistan üzerinden geçmesi yönünde istekleri olduğunu dile getirdiler. Projenin hızla ilerlediğini söylemek mümkün” dedi.
’77 İL BİRBİRİNE BÖLÜNMÜŞ YOLLARLA BAĞLANABİLİYOR’
Bölünmüş yollar ve akıllı ulaşım sistemleri hakkında bilgi veren Uraloğlu, “2002 yılında Türkiye’de sadece 6,101 kilometre bölünmüş yol vardı. Biz, bu uzunluğu 29,500 kilometreye çıkardık ve şu anda 77 ilimiz birbirine bu yollarla bağlı durumda. 2002’de 8.5 milyon olan araç trafiği günümüzde 30.5 milona ulaştı. Şehirlerararası ortalama seyahat hızı 40 kilometre saatken günümüzde bu hız 90 kilometre saate yükseldi” dedi.
‘2026’DA AKILLI YOL DENEMELERİNE BAŞLARIZ’
Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin test edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Buna yönelik olarak, Güney Kore ve ABD’de kullanılan modellerin incelendiğini, ancak Türkiye’ye özgü bir model geliştirileceğini vurguladı. Hasdal ile İstanbul Havalimanı arasında 30 kilometrelik bir kesimde deneysel uygulamaların başlayacağı bilgisini veren Uraloğlu, 15 kilometre çapında bir fiber optik ağı döşemeyi planladıklarını açıkladı. “Önümüzdeki birkaç yıl içinde pilot uygul