Meltem Güneş / ANKARA – Gelecekte su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi adına kapsamlı bir fiyatlandırma sistemi 31 Aralık 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yakın zamanda Resmi Gazete’de yayınladığı ‘Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’ ile daha önce 31 Aralık 2024 olarak planlanan sudaki ‘kirleten öder’ sisteminin tarihini uzatmış oldu.
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, bu yeni düzenlemenin detaylarını bir grup gazeteciyle paylaştı. Öner, 31 Aralık 2026 tarihinde hayata geçmesi planlanan düzenleme çerçevesinde, katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesini de kapsayacak şekilde, su faturalarında Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli ve katı atık bertaraf bedelinin tek kalem halinde tahsil edileceğini belirtti. Bu durum, vatandaşların evsel katı atık ve atıksu hizmetlerinden yararlanma oranına bağlı olarak artan bedellerle karşı karşıya kalacakları anlamına geliyor.
Öner, bu düzenlemenin amacı hakkında bilgi vererek, “Bakanlık bu değişiklikle su tasarrufunu artırmayı hedefliyor ve daha fazla su tüketen ve çöp çıkaran bireylerin ‘kirleten öder’ ilkesi çerçevesinde daha fazla ücret ödemesini planlıyor. Uygulamanın yüzdelik bir oranla belirlenmesi öngörülüyor, bu da su faturası arttıkça, ödenecek bedelin de artacağı anlamına geliyor,” dedi.
Belediyelerin bu sistemle elde edeceği gelirlerin atıksu ve evsel katı atık hizmetleri dışındaki alanlarda kullanılamayacağını ifade eden Öner, “Su zamlarının nasıl Belediye Meclislerinde oylanarak belirleniyorsa, bu bedellerin de aynı şekilde Belediye Meclisinde karara bağlanması amaçlanıyor,” açıklamasında bulundu.
Kamuda Muayene Ücretine İndirim
Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde muayene katılım payı 45 lira ile sabitken, yapılan yeni düzenleme ile bu tutar 20 liraya düşürülmüştür. SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu değişiklikle birlikte, ikinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde, bakanlığa bağlı üçüncü basamak hastanelerde, diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet ve vakıf üniversite hastanelerinde, tıp fakülteleri bulunan devlet ya da vakıf üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde muayene katılım payı artık 20 lira olacak.