1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Solaryumun Sakladığı Tehlikeler: Cilt Kanseri Riski

Solaryumun Sakladığı Tehlikeler: Cilt Kanseri Riski

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte bronz bir tene sahip olma isteği, birçok bireyi solaryum kullanmaya yönlendiriyor. Masum bir uygulama gibi görünen solaryum, çeşitli deri hastalıklarını da beraberinde getirebiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun deri kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını ve özellikle açık tenli, dövmesi olan bireyler ile 18 yaş altındaki kişiler için ciddi tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

CİLTTE KOLAJEN YAPISINI BOZUYOR!

Prof. Dr. Balevi, 2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen faktörlerden biri olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Solaryumu yaptırmayı dermatolog olarak tavsiye etmek mümkün değil. Bu bilginin akılda kalması gerekiyor.” dedi. Solaryumda bulunan ultraviyole A (UVA) ışığının ciltte kolajen yapısını bozmasıyla birlikte, ultraviyole B (UVB) ışığının deri kanseri ile ilişkili olduğunu vurguladı. Kısa vadede cildi bronzlaştıran bu ışıkların, uzun vadede ciddi cilt hasarlarına neden olabileceğini belirtti.

iStock-1213451432

BİR SEANS BİLE RİSKİ ARTIRIYOR

Solaryumun cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırdığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Balevi, “Yeni araştırmalar, tek bir solaryum seansının bile malin melanom riskini yüzde 75 oranında artırdığını göstermektedir. Eğer kişide varlığı bilinmeyen bir cilt kanseri başlangıcı varsa solaryuma girmek bu süreci hızlandırabilir. Dolayısıyla, geçici bronzlaşma amacıyla ciddi bir riski göze almak anlamına geliyor.” diye ifade etti.

SOLARYUMDAN UZAK DURUN

Açık tenli bireyler, 18 yaşından küçükler, dövmesi olanlar ve ciltlerinde ben bulunan kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Balevi, sağlıklı bir cilt için doğal yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. “Solaryum yerine, kontrollü ve koruyucu güneşlenme yöntemlerini kullanmak daha sağlıklıdır. Cilt sağlığını korumak ve erken yaşlanmayı önlemek için yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınmak son derece önemlidir.” dedi.

WhatsApp Image 2025-05-15 at 09.44.14

“KONTROLSÜZ BRONZLAŞMA TEHLİKELİ”

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminin kanser riskini daha da artıracağını vurgulayan Prof. Dr. Balevi, “Genetik olarak deri kanserine yatkın bireylerde, solaryuma girme sayısından bağımsız olarak deri kanseri riski artmaktadır. Fototerapi uygulamaları kontrollü UV ışığı ile doktor gözetiminde yapılmalıdır.” diyerek dikkate alınması gereken noktaları vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Solaryumun Sakladığı Tehlikeler: Cilt Kanseri Riski
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!