Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvarlarda ürettikleri ‘siyah asker sineği böceği’ hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Yanar, bu böceğin “yiyemedikleri hiçbir şey yok” ifadesi ile atık tüketim konusundaki etkisini vurguladı. Özellikle, bu böceğin organik atıkların dönüşümünde üstlendiği hayati rolü gözler önüne serdi.
Doç. Dr. Yanar, ‘siyah asker sineği böceği’nin atık tüketim oranlarının son derece yüksek olduğunu belirtirken, bu böceğin bazı besinleri aynı anda yiyebilme yeteneği ile diğer canlılarla karşılaştırılamayacak kadar etkili olduğunu ifade ediyor. Gelecekte sıfır atık hedeflerine ulaşmada önemli bir çözüm sağlayabileceği düşünülüyor.
“Küflenen ve Bozulan Gıdalar Bu Böcek Sayesinde Doğaya Tekrar Döndürülebilir”
Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, laboratuvarında ürettikleri ‘siyah asker sineği böceği’nin, pazar atıklarından hal atıklarına, restoran atıklarından balık atıklarına kadar geniş bir yelpazedeki atıkları saatler içerisinde tüketebildiğini belirtti. Aynı zamanda, kayıpları azaltmanın yanı sıra bu böceklerden elde edilen kaliteli gübre ile de doğanın korunabileceğinin altını çizdi.
“Kurtarabileceğimiz Atıkları Geri Dönüştürelim”
Kendilerinin atıkların dönüştürülmesi konusunda çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Yanar, laboratuvar çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak, bu böceğin organik atıkların tüketiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. “Böcek, özellikle gelişmiş ülkelerin üzerinde durduğu bir türdür. Bu durum, onun atık tüketim oranlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır” diyerek, atıkların dönüşümünde sağlanan avantajları vurguladı.
“Mükemmel Bir Gübreye Dönüşüyor”
Yerel yönetimlere çağrıda bulunan Doç. Dr. Yanar, böceklerin beslenmesi için karma bir yem rasyonu hazırladıklarını belirtti. Bu rasyon, çürümüş meyve sebzeler ile balığın iç organlarını içeriyor. Yanar, bu süreçte bütün atıkların dışkıları sayesinde mükemmel bir gübreye dönüştüğünü bilimsel analizlerle kanıtladıklarını ifade etti.