1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sıtma Tehdidi: Türkiye’de Geri Dönüş Başladı!

Sıtma Tehdidi: Türkiye’de Geri Dönüş Başladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tropikal Bölgelerin Ölümcül Hastalığı: Sıtma

Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, yalnızca Afrika veya Asya’nın bir sorunu olarak görülmemelidir. Dünya genelinde her yıl binlerce kişi bu tehlikeli hastalığın pençesine düşüyor. Türkiye, geçmişte sıtmayı yok etmiş olsa da, son yıllarda yurt dışından gelen vakalar nedeniyle hastalık yeniden gündeme gelen bir konu haline geldi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın bulaşma yollarını, ilerlemesini ve geç kalınmasının sonuçlarını açıklıyor.

ANOFEL SİVRİSİNEĞİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Prof. Dr. Ceylan, sıtmanın sadece insanlar arasında yayıldığını ve bu yayılmanın aracısının sivrisinekler olduğunu belirtiyor. “Anofel” adı verilen sivrisinek türü, bataklık, nehir ve su birikintileri gibi bölgelerde çoğalıyor. Türkiye’de de bu sivrisinek türüne rastlandığı için geçmişte sıkça sıtma vakalarının görüldüğünü dile getiren Ceylan, modern tıbbın ilerlemesi sayesinde Türkiye’nin sıtmayı kontrol altına alan ülkelerden biri haline geldiğini aktarıyor.

sıtma enfeksiyonu

VÜCUTTAKİ ZARARLAR VE BELİRTİLER

Bugün Türkiye’de görülen sıtma vakalarının büyük kısmının tropikal ülkelerden dönen kişilerde tespit edildiğini aktaran Prof. Dr. Ceylan, hastalığın yüksek ateşle seyredip 40 dereceye kadar çıkabileceğini belirtiyor. Yüksek ateşin, parazitin çoğalması ve hücreleri parçalayarak vücudun bağışıklık sistemini aşırı şekilde uyararak ortaya çıkmakta olduğunu ifade ediyor. Vücutta organ hasarı riski bulunduğuna dikkat çeken uzman, kalp, akciğer, karaciğer ve böbreklerin yetmezlik göstermesi nedeniyle yurt dışından dönen herkesin titreme ve ateş gibi belirtiler yaşadıklarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurguluyor.

sıtma belirtileri

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Prof. Dr. Ceylan, hastalığın tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabileceğine ve sıtma parazitini ortadan kaldıracak ilaçlara hızlı bir şekilde başlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Tedavilere geç kalınması durumunda çoklu organ yetmezliği, şok tablosu ve ölüm riskinin doğabileceğini belirten uzman, özellikle tropikal bölgelere seyahat edenlerin belirtilerini dikkate alarak bilinçli davranmalarının önemli olduğunu ifade ediyor.

(İHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR