Kütahya’nın Simav ilçesi, 2023 yılının Ekim ayında meydana gelen depremlerle sarsıldı. Merkez üssü Simav olan bu depremlerin ardından, Prof. Dr. Cafer Özkul, Prof. Dr. Gürsel Yanık, Prof. Dr. Hüseyin Karakuş ve Doç. Dr. Muzaffer Özburan, ilçeye bağlı Yemişli ve Maden köylerinde detaylı incelemeler yapmak üzere sahaya indiler.
Prof. Dr. Cafer Özkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu depremlerin özellikle Yemişli ve Maden köyleri arasında gerçekleştiği bilgisini verdi. Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden tüm ana bilim dallarının öğretim üyeleriyle bu saha incelemeleri için bir araya geldiklerini belirten Özkul, “Bu saha incelemelerimiz sırasında herhangi bir olumsuz emare veya herhangi bir yıkımla karşılaşmadık.” dedi.
“ARTÇILARI OLAĞAN KARŞILAMAK LAZIM”
Doç. Dr. Muzaffer Özburan ise Simav bölgesinin daha önce de depremlerin yaşandığı yerlerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Ege graben sistemi içerisinde, Simav grabeninin iki kenarında diri faylar var. Bu faylar deprem üretiyorlar aralıkla.” ifadelerini kullandı. Özburan, fayların enerji biriktirmesi ve bu enerjinin kırılma noktasına eriştiğinde depremler üreteceğini vurgulayarak, “Dolayısıyla bu çevrede başka diri fayların da bulunması nedeniyle depremsellik açısından aktif bir bölge.” şeklinde konuştu. Ayrıca, harita üzerinde gözlemlenen bu fayların çoğunun çizilmiş olduğunu ve 3-4 gündür meydana gelen depremlerin dağılımının bu faylarla tam olarak örtüşmediğini ekledi. Çalışmaların ve incelemelerin devam edeceğini belirtti.
“Ege graben sistemi içerisinde, Simav grabeninin iki kenarında diri faylar var. Bu faylar deprem üretiyorlar aralıkla. Enerji biriktikçe ve bu enerji birikimi bu fayların kırılma noktasına eriştiğinde deprem üretiyorlar. Bunun sonucunda bölge deprem açısından aktif bir hale geliyor.”
Özburan, Simav grabeninin güney kenarındaki fayların büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, Çaysimav segmentinin 7,1 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtti. Ayrıca genel olarak bu bölgede 6-6,5 civarında büyüklüğe sahip başka fayların da mevcut olduğunu aktardı.
Her büyük depremden sonra artçı sarsıntıların meydana geldiğini hatırlatan Özburan, “Bunlar olağan durumlardır. Depremin büyüklüğüne göre bu artçıların devam etme süresi değişir. Bazıları aylar sürer, bazıları yıllar sürer. Bunları olağan karşılamak lazım.” diyerek, halkı bu konuda bilgilendirdi.