Türkiye’de sigara kullanımındaki hızlı artış, toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, sigara dumanının akciğerlere solunum yoluyla girerek kan dolaşımına katıldığını ve bu şekilde vücudun hemen her yerinde ciddi hastalıklara yol açtığını ifade etmiştir. Bu hastalıkların başında kanser ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) yer almaktadır.
Prof. Dr. Bayram, sigara kullanım yaşının 12-13 yaşlarına kadar düştüğünü vurgulayarak, bu durumun son derece endişe verici olduğunu belirtmiştir. İngiltere’de 2009 sonrası doğanlara ömür boyu sigara satış yasağı gibi radikal önlemlerin gündeme geldiğini hatırlatan Bayram, nargile ve elektronik sigara kullanımının da normal sigara kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekmektedir. Toplumda bu konularda daha fazla bilinçlenmenin şart olduğunu vurgulamaktadır.
Uzm. Dr. Bayram, nikotin bağımlılığıyla mücadelenin uzun süreç gerektirdiğinin altını çizmektedir. Çocukları ve gençleri sigaradan uzak tutmanın ulusal bir öncelik haline gelmesi gerektiğini dile getirerek toplumun bu konuyat daha fazla hassasiyet göstermesi gerekmektedir.
“SİGARA İNSANLARIN AKLINA GELMEYEN PEK ÇOK HASTALIĞA DA YOL AÇIYOR”
Sigaranın sadece akciğerler için değil, vücudun diğer bütün organları için bir tehdit olduğunu belirten Bayram, “Sigara akciğerlere solunum yoluyla girişi ile kan dolaşımına katıldığı için birçok hastalığa yol açabiliyor. Bunlar arasında akciğer kanseri, KOAH ve kronik bronşit gibi hastalıklar yer almakta. Aynı zamanda mesane kanseri, böbrek kanseri, bağırsak kanseri ve kalp-damar hastalıklarının en büyük sebeplerindendir” demektedir. Dolayısıyla sigaranın vücuda verdiği zararlar artık herkes tarafından bilinmektedir.
“SİGARAYLA MÜCADELEDE EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ ÇOCUKLAR OLMALI”
Çocuk yaşta sigara içmenin doğurduğu kalıcı sorunlara dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, Türkiye’nin dünyadaki en fazla sigara tüketilen ülkelerden biri olduğunu ve bu konuda daha kararlı bir mücadele gerektiğini ifade etmektedir. Ayrıca, Türkiye’deki sigara içme oranlarının maalesef yükseklik gösterdiğini ve geçmişte atılan olumlu adımlara rağmen son yıllarda bir yavaşlama yaşandığını belirtmektedir. İngiltere’nin, 2009 sonrası doğanlara hayatları boyunca sigara satmamayı öngören yasaklarının Türkiye’de de uygulanabilir olduğu düşüncesindedir.