1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sigara, Ağız Sağlığını Tehdit Ediyor!

Sigara, Ağız Sağlığını Tehdit Ediyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigara, sadece genel vücut sağlığı üzerinde değil, ağız ve diş sağlığı üzerinde de ciddi anlamda olumsuz etkiler yaratan bir madde olarak dikkat çekmektedir. Bu kötü alışkanlık, ağız içi yapısını bozmanın yanı sıra, ağız kanseri gibi tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarıyor.

“SİGARADA BULUNAN 7 BİNDEN FAZLA KİMYASAL MADDENİN 70 TANESİ KANSEROJEN”

Başhekim Yardımcısı Dt. Ayşegül Asal Çalı, sigaranın çeşitli hastalıkları tetikleyici etkisine dikkat çekerek, “Sigaranın içerisinde 7 binden fazla kimyasal madde vardır; bu maddelerin yaklaşık 70 tanesi kanserojen özellik göstermektedir” ifadelerini kullanmıştır. Nikotinin beyin içinde dopamin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını artırarak, bağımlılığı körüklediğini, bu durumun da hastaların her fırsatta sigara içme isteğiyle baş başa kalmasına sebep olduğunu belirtmiştir.

“SİGARA, TAŞ OLUŞUMUNA NEDEN OLUR”

Çalı, sigaranın içinde 10 ila 14 miligram nikotin bulunduğunu, bu nikotinin yaklaşık 1 ila 1,5 miligramının deri ve mukoza yoluyla emildiğini ifade etmiştir. Ağız içinde yapılan değerlendirmeler sonucunda, sigara içen hastaların bağışıklık sistemlerinde belirgin düşüşler yaşandığını aktaran Çalı, nefes kokusunun kötüleştiğini ve bu durumun kişilerin özgüvenine olumsuz etkiler yaptığını vurgulamıştır. Nikotin ve katran da diş renklenmelerine ve diş yüzeylerinin sararmasına neden olmaktadır. Ayrıca, tükürük kanallarının enfeksiyonu ve taş oluşumu gibi sorunlar da nikotin yüzünden ortaya çıkmaktadır.

“İYİ TEMİZLENMEMİŞ DİŞ YÜZEYLERİNDE DİŞ TAŞI BİRİKİMİ ARTACAKTIR”

Ağız içindeki tükürük miktarının sağlık açısından kritik bir rol oynadığını belirten Çalı, “Tükürük, ağızda yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenmesinde önemli bir faktördür. Tükürük miktarındaki azalma, ağız kuruluğuna neden olur ve bu da diş yüzeylerinde plak ve diş taşı birikimini artırır. Zamanla, bu birikenler diş etlerinde enfeksiyona yol açar” demiştir.

“BOZULMUŞ DİŞ ETİ, CERRAHİ GİRİŞİMLERDE İYİLEŞMENİN GECİKMESİNE NEDEN OLUR”

Çalı, sigaranın damarları daraltma etkisinden bahsetmiş, bu durumun diş etlerinin ve kemik dokusunun beslenmesinin bozulmasına yol açtığını söylemiştir. Bunun sonucunda, sigara kullanan bireylerde diş etlerinde kanama olmaması nedeniyle, enfeksiyonların farkına varmanın geç bir zamanda olabileceğini ifade etmiştir. Diş etlerindeki enfeksiyon ve biriken plaklar, diş etlerinin çekilmesine ve dolayısıyla kök yüzeylerinin açığa çıkmasına neden olur. Bu durum, diş kayıplarına ve dişlerin sallanmasına yol açarak, hastalarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, mevcut diş eti ve kemik sağlığının bozulması, cerrahi girişimlerde iyileşmenin gecikmesine yol açmaktadır. İmplant tedavisi düşünen sigara içen hastalar için bu, tedavi başarısında olumsuz bir etki yaratır.

“SİGARA İÇEN KİŞİLERDE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!