1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Savunma Sanayinde Yerlilik Oranı Yüzde 80’e Ulaştı!

Savunma Sanayinde Yerlilik Oranı Yüzde 80’e Ulaştı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Güler, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda milletvekilleri tarafından yöneltilen soruları yanıtladı. Güler, savunma sanayisi ekosisteminin dışa bağımlılığını asgari seviyeye indirme hedefi doğrultusunda önemli adımlar attıklarını belirtti. 2025 yılında, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na eklenen kaynaklarla birlikte toplamda 1 trilyon 608 milyar lira ödenek öngörüldüğünü ifade etti.

Bakan Güler, Türkiye’nin savunma alanında ciddi bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 2002 yılında yürütülen 62 savunma projesinin %80 dışa bağımlılık oranına sahip olduğunu, ancak günümüzde bu sayının 20 kat artarak 1132’ye çıktığını ve yerlilik oranının %80’e yükseldiğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılı itibariyle toplam savunma ve havacılık sektörünün cirosunun 15,5 milyar dolara ulaştığını, 2002 yılında sadece 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının ise 2023 yılında 5,5 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Türk savunma sanayi ihracatının, 2024 yılının 11 aylık döneminde 5,8 milyar dolara ulaştığını belirten Güler, geçen yıllar içerisinde ihraç edilen savunma ürünleri ile Türk savunma sanayisinin 185 ülkeye ulaştığını ve 230’dan fazla ürün çeşidi ihraç ettiklerini dile getirdi.

Güler, Türk savunma sanayisinde önemli projeler üzerinde çalışıldığına örnek vererek, 2024 yılında hava, kara, deniz, uzay ve elektronik harp alanında çok sayıda projenin hayata geçirileceğini aktardı. Beşinci Nesil Milli Muharip Uçağı KAAN ve HÜRJET uçuş testlerinin devam ettiğini, GÖKBEY helikopterlerinin ilk teslimatının yapıldığını bildirdi. Ayrıca, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı’nın prototip üretimi ve test uçuşlarına, ANKA 3, Bayraktar TB3, TB2, AKINCI ve AKSUNGUR İHA’ların kabullerinin gerçekleştirildiğine değindi. Önemli bir gelişme olarak Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu gemisinden iniş destek ekipmanları olmaksızın iniş ve kalkış yapabildiğini vurguladı.

Bakan Güler, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşlerini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ve son dönemdeki siyasi gelişmelerin bu süreci hızlandırdığını belirtti.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 2024 yılında aylık ortalama 11 bin sığınmacının gönüllü olarak Suriye’ye döndüğünü ifade eden Güler, bunun son gelişmelerle birlikte 1,5 ila 2 katına çıkmasının beklendiğini aktardı. Türkiye’nin Suriyelilerin geri dönüşü için iki aşamalı bir plan öngördüğünü ve ilk aşamada İdlib çevresindeki kamplardaki kişilerin, ikinci aşamada ise Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşünün organize edileceğini duyurdu.

Güler, Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgelerde istikrarın sağlanması adına Türkiye’nin çeşitli askeri ve diplomatik adımlar attığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda vatan topraklarının emniyete alınması gerektiğini her platformda dile getirdi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilleri, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine görüşlerini paylaşıyor.

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, bütçe hakkının bir milletin kendi geleceği üzerindeki söz hakkı olduğunu vurgulayarak, 2025 yılı bütçesinde sosyal adaletin göz ard

Savunma Sanayinde Yerlilik Oranı Yüzde 80’e Ulaştı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!