ROKETSAN tarafından düzenlenen “Stratejik İş Ortaklığı Zirvesi”, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Said Görgün’ün katılımıyla JW Marriott Otel’de yapılmıştır. Zirve, Türk savunma sanayisinin potansiyelini ve stratejik ortaklıkların önemini vurgulamak amacıyla gerçekleştirildi.
Görgün, zirvede yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin tasarımdan seri üretime, AR-GE’den inovasyona ve sanayileşmeye kadar yürütülen projeleri ve programlarıyla tüm güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşıladığına dikkat çekti. Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firma sayısının 3 bin 500’ü geçtiğini belirten Görgün, sektörde 1100’ü aşkın projenin aktif olarak devam ettiğini kaydetti. Ayrıca, yaklaşık 100 milyar dolarlık proje hacmiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
“TESLİMAT RAKAMINDA YÜZDE 34’LÜK BÜYÜME VAR”
Geçtiğimiz yıl savunma sanayi sektörünün 180 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Görgün, Türkiye’nin şimdiye kadar dünyada 185 ülkeye ürünleriyle katkı sağladığını belirtti. 2022 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 29’luk bir artışla 7,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını ifade etti. Görgün, Türk savunma sanayi şirketlerinin son iki yılda toplamda 20 milyar dolarlık uluslararası sözleşme imzaladığını, bu yılın ilk iki ayında ise uluslararası iş ortaklarıyla 1,5 milyar doların üzerinde sözleşme imzalandığını vurguladı. Dönem içerisindeki teslimat rakamlarının 650 milyon doları geçtiğini, bir önceki yılın aynı dönemindeki teslimat rakamının ise 484 milyon dolar olduğunu belirtti. Bu durumda sektör genelinde yaklaşık yüzde 34’lük bir büyüme yaşandığını vurguladı.
Tedarikçilerin, savunma sanayisindeki üretim kapasitesinin temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Görgün, tedarikçilerin çoğunluğunun KOBİ’lerden oluştuğunu dile getirdi. ROKETSAN’ın ATMACA Projesi’nde yaklaşık 650 tedarikçiyle, TAYFUN Projesi’nde ise 330’un üzerinde alt yüklenici ve üç araştırma kurumu ile üniversitelerin katkılarıyla çalıştığını anlattı.
“FİKİR ÜRETEN HERKESİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Görgün, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası ile birlikte kredi finansman destekleri, tedarikçi finansman stratejileri ve döviz bazlı sözleşmeler gibi konuları ele aldıklarını belirtti. Bunun yanı sıra, yarın makine-teçhizat alımında kredi kolaylığı sağlayacak bir ‘leasing programı’ lansmanının gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.
Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetleri Destekleme Programı’nın bütçesinin 5 kat artırılarak 25 milyon dolara çıkartıldığını hatırlatan Görgün, geçen yıl bu program için 200’ün üzerinde firmadan başvuru aldıklarını ifade etti. Savunma sanayi şirketlerinin kendilerine özgü stratejik iş ortaklığı geliştirme programları ile alt yüklenici ve tedarikçi geliştirme programlarını uyguladıklarını belirten Görgün, bu uygulamaların diğer ana entegratör şirketler için de örnek teşkil ettiğini söyledi.
Görgün, tüm bu süreçlerin özellikle ekosistemin büyümesine ve çeşitlenmesine katkı sağlayacağını, gelecekteki olası dar boğazların önüne geçmek için gayret göstereceklerini kaydetti. “Büyüy